Byť stále ještě nevyšly telefony Galaxy S23, už se začínají na povrch vyplouvat informace o následujících vlajkových řadách telefonů od Samsungu. Nedávno u nás vyšel článek o sérii Galaxy S24, který se týkal jejich čipsetu – jihokorejský gigant by měl stále ještě zůstat u Qualcommu a své vlastní čipy prozatím vynechá. U řady Galaxy S25 by se to ale mělo změnit.

Samsung přestal do svých vlajkových telefonů dávat vlastní čipy Exynos, jelikož nedosahovaly tak dobrých výkonů jako SoC z dílny amerického Qualcommu. Navíc se potýkaly s určitými problémy kolem teplot. Samsung se ale rozhodně nehodlá vzdát a nedávno provedl reformu svého týmu na výrobu čipů Exynos, který byl přesunut pod mobilní divizi.

Než se tedy vývoj pořádně nastartuje, bude Samsung dočasně spolupracovat s Qualcommem. Jak ale nyní exkluzivně uvádí jihokorejský server JoongAng, partnerství by mělo být, minimálně co se nejvyšší třídy týče, rozvázáno v roce 2025, kdy dorazí na trh řada Galaxy S25 vybavená čipy Exynos. Přestože ještě nemají konkrétní označení, tvrdí se, že budou založeny na 3nm GAA výrobním procesu, který byl ohlášen loni.

Otázkou ale rovněž zůstává, zda Samsung využije druhou generaci této technologie, která se začne uplatňovat v následujícím roce. Rozhodně by mu to pomohlo v konkurenceschopnosti proti Qualcommu, který si nechává své SoC vyrábět od jedničky na trhu TSMC, ale zase by to zvýšilo náklady.

Řada Galaxy S23, která bude oznámena zítra v rámci akce Galaxy Unpacked, se pochlubí exkluzivní přetaktovanou verzí čipu Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2. Podobnou výhodu by mohl Samsung nad konkurenčními výrobci získat i v případě řady Galaxy S24.

O chystaných produktech od Samsungu jsme dále psali: