Očekávané vlajkové lodě Samsung Galaxy S23 sice ještě nevyšly a ještě si na ně budeme muset týden počkat, ale i tak se nyní spekuluje o následující řadě. Ačkoliv má jihokorejský technologický velikán formovat nový tým na výrobu svých vlastních čipsetů, je možné, že smartphony Galaxy S24 stále ještě zůstanou u dodavatele třetí strany.

Mobily Galaxy S23 dorazí s čipsetem Snapdragon 8 Gen 2, a to ne jen tak ledajakým. Běžná konfigurace, která byla odhalena v listopadu loňského roku, se chlubí vysokými frekvencemi, jež dosahují až 3,2GHz hranice. Samsung měl ale pro své vlajkové lodě exkluzivně obdržet vylepšenou variantu, jež posouvá frekvenci CPU až na 3,36 GHz. Zvednout se měl mimo jiné i takt grafického procesoru, a to ze 680 MHz na 719 MHz.

Vzhledem k tomu, že telefony ještě nevyšly, nelze se 100% jistotou říct, zda je to vlastně pravda. S exkluzivní variantou Snapdragonu 8 Gen 2 ale souhlasilo vícero leakerů, a tak by mě vlastně vůbec nepřekvapilo, kdyby je mobily Galaxy S23 skutečně pod kapotou měly. Stejný scénář by se mohl opakovat právě také u další řady.

Znalec a leaker Yogesh Brar na Twitteru uvedl, že přetaktovaný čipset nebude jednorázovou záležitostí a tento trend by mohl pokračovat až do doby, co Samsung plně nastartuje svou novou divizi s Exynos čipy a bude připraven je začít používat.

Samsung nedávno přesunul svůj tým na výrobu čipsetů Exynos pod mobilní divizi. Chce zkrátka změnit přístup, protože předešlé čipy nebyly dostatečně výkonné a na Qualcomm a jeho Snapdragony neustále ztrácely.