Windows 11 se postupně dočkává nových funkcí a vylepšení, každopádně to nejzajímavější většinou přichází v rámci velkých aktualizací. Microsoft dnes ohlásil, že na očekávanou verzi 23H2, jejíž klíčové novinky se už dříve dostávaly k členům testovacího programu Windows Insider, dorazí 26. září.

Podobně jako prakticky vše v dnešním technologickém světě se i změny v nové verzi budou ve velkém točit kolem umělé inteligence. Jistě vám neuniklo, že Microsoft dříve ohlásil pokročilého asistenta Windows Copilot, který prakticky nahrazuje ne zrovna povedenou Cortanu. Ta z Windows po letech mizí, jak jsme vás dříve informovali zde.

Copilot ve Windows 11 bude součástí taskbaru a jeho cílem je umožnit uživatelům rychlé interakce s aplikacemi, nástroji či nejrůznějšími zákoutími systému. Rozhraní, které je velice podobné postrannímu panelu pro Bing Chat uvnitř prohlížeče Microsoft Edge, vám dovolí psát libovolné příkazy a požadavky.

Mezi hlavní lákadla ze strany Microsoftu patřila kupříkladu schopnost vytvořit souhrn toho, co vidíte na obrazovce, či konkrétního dokumentu, který do Copilota nahrajete. Jak nástroj funguje, si můžete níže prohlédnout v oficiální ukázce.

Přestože je Copilot hlavním tahounem celého updatu, součástí jsou i další zajímavé novinky. Do praxe bude konečně uvedená dříve oznámená nativní podpora souborů RAR a 7-zip. V praxi to znamená, že k rozbalení těchto archivů nebudete potřebovat speciální nástroje třetích stran. Přímo přes Windows 11 však soubory tohoto typu bohužel nepůjde vytvořit. Alespoň tedy zatím – Microsoft má v plánu tuto funkci přinést někdy v následujícím roce.

Hráče by pak mohla zaujmout vychytávka pro správu RGB podsvícení periferií, kterou se Microsoftu povedlo integrovat přímo do Windows nastavení. Pohrát si půjde nejen se samotnými barvami, ale také nejrůznějšími světelnými efekty či jasem. S redmondskou společností na tomto řešení měli spolupracovat výrobci jako HyperX, Logitech, Razer nebo ASUS. Konečně tak v mnohých případech nebude nutné mít samostatné aplikace pro sluchátka, klávesnici a myš...

Součástí Windows 11 23H2 má dále být kvalitnější panel pro ovládání hlasitosti systému a jednotlivých aplikací, tmavý režim pro Malování nebo vylepšená služba pro zálohování, jež usnadní přechod z jednoho PC na druhý.