Pamatujete si ještě na Cortanu? Virtuální hlasovou asistentku, která měla změnit způsob, jakým používáme operační systém Windows? Pokud ne, nijak nás to vlastně nepřekvapí. Funkce se do Česka nikdy oficiálně nedostala a v podporovaných zemích nesklidila zrovna velkou dávku úspěchu. Proto se Microsoft uchýlí k jejímu vypnutí, jak jsme vás samostatně informovali zde, ale nebojte, náhradu už má. A vypadá ambiciózně.

Během květnové akce MSBuild představil redmondský gigant řadu novinek, mezi nimiž byla i služba Windows Copilot. Jde o virtuálního asistenta poháněného umělou inteligencí, který bude uživatelům schopen radit, jak se systémem pracovat, ale na základě jejich příkazu dovede činit nejrůznější úkony. V ukázkovém videu, které si můžete přehrát níže, Microsoft například ukazoval změnu motivu ze světlého na tmavý nebo schopnost pracovat s nahraným dokumentem. Podívejte se sami.

Copilot se nyní dostává ke členům programu Windows Insider, kteří odebírají buildy z vývojářského kanálu. Spolu s dalšími funkcemi, jako je například možnost nativně extrahovat soubory RAR nebo 7-zip, jak jsme vás samostatně informovali zde, je součástí buildu 23493.

Ke Copilotovi je možné se dostat přes klávesovou zkratku Windows + C nebo speciální tlačítko na taskbaru. Poté se zjeví jako panel v pravé části obrazovky, která by vám neměla zavazet v práci, již aktuálně vykonáváte. Zároveň vám tak dovolí nechat si poradit od umělé inteligence, kdykoliv budete potřebovat.

Microsoft v blogovém příspěvku uvádí, že testeři mohou aktuálně dávat rozkazy typu:

  • Změň motiv na tmavý
  • Zapni režim Nerušit
  • Pořiď snímek obrazovky
  • Proveď shrnutí této webové stránky
  • Napiš příběh o psovi, který žije na Měsíci
  • Vytvoř mi obrázek klidného rybníčku s koi rybami a lekníny

Jak jste si mohli všimnout, v řadě ohledů je Windows Copilot velice podobný službě Bing Chat.