Technologický gigant Microsoft nedávno v oficiálním prohlášení oznámil zastavení podpory svého virtuálního asistenta, Cortany. Tento asistent, integrovaný do operačního systému Windows, tak po osmi letech končí svou existenci. Cortana se poprvé ukázala na scéně v roce 2015 jako součást Windows Phone a následně se objevila ve verzích Windows 8.1 a Windows 10. Nikdy se ale moc neuchytila a k nám do Česka se například ani oficiálně nedostala.

Podle oficiálního sdělení Microsoftu, od nadcházejícího roku již nebude Cortana na operačním systému Windows dostupná jako samostatná aplikace.

Microsoft v prohlášení dále uvádí: ,,Tato změna se týká pouze Cortany ve Windows. Cortana, váš produktivní asistent, bude nadále k dispozici pro mobilní zařízení Outlook mobile, Teams mobile, Microsoft Teams display a v Microsoft Teams místnostech."

Ve svém prohlášení společnost rovněž hovoří o inovacích a technologiích z oblasti umělé inteligence, zejména naráží na nedávné nástroje Copilot. Podle jejího tvrzení jsou tyto technologie schopné pracovat samostatně, s vysokým stupněm inteligence a účinnosti. Tato nová generace AI dle Microsoftu přináší příslib úžasných možností, včetně schopnosti zvládnout komplexní úkoly s obdivuhodnou rychlostí.