Začátkem tohoto roku už to vypadalo s prvním AR/ VR headsetem od Applu velice nadějně. Známý insider Mark Gurman byl přesvědčen, že cupertinský gigant upřednostní tento produkt před jinými zařízeními a bude mu věnovat maximální pozornost, aby ho stihl vydat ještě na jaře. Nyní se ale hovoří o dalším odložení.

Pokud už na soupravu čekáte mnoho let, tak se tentokrát nemusíte bát. Její příchod totiž není posunut o roky, nýbrž pouhé měsíce. Místo dubna 2023 totiž podle nejnovějších informací Gurmana vyjde až začátkem léta, konkrétně pak někdy v červnu.

Ačkoliv se s tím dříve nepočítalo, měl by být headset odhalen během vývojářské konference WWDC. Během stejné akce byl loni ohlášen třeba očekávaný iOS 16, který majitelům iPhonů přinesl řadu designových i funkčních změn, jako například širší možnosti přizpůsobení zamykací obrazovky nebo lepší podporu umělé inteligence práci s fotoaparátem.

Momentálně se přesně neví, co je důvodem dalšího posunutí AR/VR headsetu. Je však možné, že jde o problémy se softwarem, které začátkem prosince zmiňoval známý analytik Ming-Chi Kuo a my jsme se tomu tehdy věnovali v samostatném článku.

Dřívější spekulace a úniky nasvědčují tomu, že souprava od Applu dorazí s pořádně nabušenou výbavou. Dočkat bychom se měli nejen čipu M2 s výkonem na úrovni Maců a vysokokapacitní operační paměti, ale také displejů s bezkonkurenčním rozlišením či spoustě kamer a senzorů rozmístěných napříč zařízením. Bohatá má být i softwarová stránka. Systém xrOS navíc údajně přinese rozhraní podobné iPhonům a umožní headset využívat jako sekundární displej (více zde).

S tím vším se ale pojí i vyšší cenovka, která by mohla klidně dosahovat i 3 000 dolarů, což nyní představuje zhruba 66 900 korun. Pro méně náročné uživatele však bude prý vytvořen ještě jeden levnější headset, ale o něco horším hardwarem.