Pokud už delší dobu čekáte na AR/VR soupravu od Applu, tak nebojte. Situace totiž vypadá pozitivně a zdá se, že se dočkáte už zanedlouho. Podle informací, s nimiž přichází známý insider Mark Gurman, totiž americký gigant odhalí svou dlouho plánovanou náhlavní soupravu už na jaře tohoto roku.

Dříve vše nasvědčovalo tomu, že se finálního představení dočkáme během konference WWDC (Worldwide Developers Conference), která se bude konat někdy v červnu. Gurman ale ve svém nejnovějším vydání zpravodaje Power On tvrdí, že nebudeme muset čekat zas tak dlouho. I když slovo „dlouho“ asi není v tomto případě úplně trefné – Apple měl totiž headset připravovat už od roku 2017 a čekalo se, že vyjde už v roce 2020, nicméně pak byl o rok odložen, pak zase a potom ještě jednou...

Vraťme se ale zpátky do současnosti. Gurman vysvětluje, že Apple poskytl headset malému počtu významných vývojářů, aby si jej osahali, otestovali, a následně začali pracovat na vlastních aplikacích. Ačkoliv se dříve očekávalo, že vše poběží na operačním systému realityOS, Gurman je přesvědčen, že se nakonec bude systém nazývat xrOS.

Apple by mohl headset vypustit už na podzim a stále ještě probíhají intenzivní přípravy, kvůli nimž se možná nedočkáme bůhvíjak velkých inovací v oblasti dalších produktů. Letos bychom se kupříkladu vůbec neměli dočkat žádných výrazných aktualizací ve světě iPadů. Kousky s OLED displeji a novým designem bychom měli očekávat až v roce 2024. Podobně na tom prý budou i Apple Watch a další zařízení – Apple TV zcela beze změn a AirPody nejspíš také. Údajně dorazí větší verze HomePodu, ale podle Gurmana by se nemělo jednat o nic světoborného. O roce 2023 ve světě Maců jsme napsali samostatný článek.

Podle dřívějších spekulací dorazí AR/VR headset s opravdu nabušenou hardwarovou výbavou. Dočkat bychom se měli čipu M2, až 16 GB operační paměti nebo displeje s vynikajícím rozlišením. Těšit se také máme na více než desítku kamer. To vše ale ponese vysokou cenovku, která by se prý mohla dostat až na 3 000 dolarů neboli 70 000 korun v přepočtu.