Už dlouhé roky se diskutuje o vstupu společnosti Apple na trh s náhlavními soupravami pro virtuální či rozšířenou realitu. Podle dřívějších spekulací první produkt skutečně drahou hračkou s královskou výbavou, jež bude cílena na ty nejnáročnější uživatele. Stát by přitom mohla až 3 000 dolarů. V přípravě ale má být i jeho levnější verze.

Jak nyní uvádí servery Bloomberg a The Information, technologický gigant se sídlem v americkém Cupertinu má v plánu uvést na trh i headset pro méně náročné, který by mohl konkurovat soupravě Meta Quest Pro, jež byla odhalena loni v říjnu. S cenovkou 1 500 dolarů ve Spojených státech tak bude ještě levnější než nejlepší model iPhonu 14 Pro Max, který tamní zájemce vyjde na 1 599 dolarů.

Plánem je nešetřit na funkcích, ale spíše na komponentech a materiálech. Nemáme tedy počítat s čipem na úrovní Maců, nýbrž spíše něčím, co se výkonnostně vyrovná iPhonům. Zřejmě se také nedočkáme onoho špičkového displeje s bezkonkurenčním rozlišením.

Zdroje jsou přesvědčeny, že se vývoj momentálně nachází v rané fázi a dosud nebyl vytvořena ani jeden funkční prototyp. Apple měl na levnějším headsetu začít pracovat v loňském roce a stanovil si cíl jej vydat v roce 2024. Je ale otázka, zda se mu to povede – ve hře je totiž i verze, že se soupravy dočkáme až v roce 2025.

A jak to bude s klasickou verzí headsetu od Applu? Mark Gurman, známý insider a autor zmíněného článku na webu Bloomberg, je přesvědčen, že se dražší soupravy dočkáme už letos na jaře. Nakonec prý nebude odhalen na konferenci WWDC, jak se dříve předpokládalo. Více detailů si můžete přečíst v samostatném článku.