Po rozšíření amerických sankcí se do Číny nadále nesměly dovážet grafické superčipy Nvidia H800 a A800. Embargo bylo uvaleno také na hráčskou grafickou kartu GeForce RTX 4090, neboť ta rovněž překračovala stanovený výkonnostní limit. Právě z tohoto modelu, běžně určeného pro spotřebitele, se v Číně začaly stávat náhrady za zakázané AI grafiky.

Přeměňování tisíců grafických karet RTX 4090 na karty pro trénování umělé inteligence měly na starost obrovské továrny, jak jsme vás koncem listopadu informovali v tomto článku. Čerstvá zpráva listu Financial Times poodhalila, jak byla tato relativně nově vzniklá specializovaná pracoviště výkonná.

Pouze jedna továrna dovedla během prosince přeměnit více než 4 000 hráčských grafických karet Nvidia na řešení pro vývoj umělé inteligence. Serveru Financial Times to sdělil manažer téhož pracoviště. Již během listopadu pak mělo být ve stejné továrně tímto způsobem naloženo s dalším tisícem karet GeForce RTX.

Zaměstnanci továren rozeberou model GeForce RTX na součástky a vymění PCB (desku plošných spojů). Nové karty pak obvykle vybaví chladičem s takzvaným blower-fan designem, který je kompaktnější a více se hodí do datacenter. Nepotřebné součástky z původní karty prodají na tržištích.

Podle informátora Financial Times jsou hlavními odběrateli těchto neoriginálních AI akcelerátorů zejména veřejné podniky a menší AI laboratoře, které si před uvalením nových sankcí nestihly zaopatřit dostatek klasických AI čipů.

Jak to zhruba vypadá uvnitř továren, bylo prostřednictvím fotografií odhaleno již v listopadu. Snímky zachycovaly například na paletách vyskládané desítky karet GeForce RTX 4090 od různých výrobců, anebo již hotové produkty do datacenter.