Po vydání generativního nástroje ChatGPT se snad každá větší technologická firma začala zabývat integrací umělé inteligence do svých produktů, aplikací a služeb. Vznik velkých modelů, jako je ten, jenž pohání zmíněnou vychytávku od americké OpenAI, vyžadují obrovský výpočetní výkon, který jsou schopné poskytnout speciální čipy. Nejpopulárnější řešení v současné době vyvíjí americká společnost Nvidia.

Do AI průmyslu se nezastavitelně hrne také Čína, která má ale se Spojenými státy vyhrocené vztahy, což ji v rychlém pokroku a konkurenceschopnosti může brzdit. Dřívější sankce zakázaly vývoz oblíbeného superčipu Nvidia H100, ale Nvidia si ztrátu příjmů nenechala líbit, a tak začala čínským společnostem nabízet mírně zpomalený čip H800. Stejně tak vydala i GPU s označením A800, tedy horší verzi globálně dostupného A100.

Po nových kusech čipů H800 a A800 by se ale v Číně měla také slehnout zem. Americké ministerstvo obchodu totiž včera oznámilo, že plánuje v následujících týdnech zabránit prodeji dalších pokročilých AI čipů této asijské velmoci. Podle zpravodajského serveru CNBC hovořila americká vláda o zacelení mezer, jakou je právě ta, díky níž mohla Nvidia ve svém podnikání v Číně pokračovat se zpomalenými čipy.

„Dodržujeme všechny platné předpisy a zároveň pracujeme na poskytování produktů, které podporují tisíce aplikací v mnoha různých odvětvích. Vzhledem k celosvětové poptávce po našich produktech neočekáváme v blízké budoucnosti významný dopad na naše finanční výsledky,“ uvedl pro CNBC mluvčí Nvidie. Akcie firmy se přitom po zveřejnění zprávy od amerického ministerstva propadly o zhruba 5 %.

Spojené státy se snaží zamezit Číně ve vývoji pokročilých AI modelů, které by mohly být potenciálně využity pro vojenské účely. Nové restrikce by mohly zasáhnout také další významné hráče na poli výpočetního hardwaru, jako jsou AMD a Intel. Američtí výrobci, kteří budou chtít vyvážet čipy do Číny nebo jiných zemí, na něž bylo uvaleno embargo, se nevyhnou povinnosti informovat vládu USA.