Čína byla nedávno zasažena další významnou vlnou amerických sankcí, vztahujících se na export počítačového hardwaru. Největší problém pro asijskou velmoc představuje odstřihnutí od některých grafických karet s vysokou výpočetní kapacitou, které by mohly být potenciálně využity pro trénování umělé inteligence. Spojené státy se totiž obávají, že by Čína mohla zneužít svou rostoucí sílu v AI průmyslu pro vojenské účely.

Kromě AI-specializovaných řešení, jako jsou grafické superčipy Nvidia A800 či H800, je na seznamu zakázaného zboží také vlajkový herní model RTX 4090, jenž rovněž překračuje stanovený výkonnostní limit. Nutno však poznamenat, že nová omezení nezasáhla pouze společnost Nvidia, ale také další významné hráče na poli hardwaru, jako jsou Intel nebo AMD.

Nvidia je nicméně v oblasti AI čipů nejvýznamnějším jménem v oblasti AI čipů – její řešení se pro svůj výkon těší nejvyšší poptávce. Samotní Číňané proto aktivně bojují za to, aby mohli zelené GPU nadále využívat ve svůj prospěch a Nvidia je v tom zdánlivě podporuje.

Před samotným zákazem exportu měla Nvidia vyhradit podstatnou část grafických čipů AD102, které pohání hráčskou grafickou kartu GeForce RTX 4090, právě pro čínský trh. Stejně měla firma naložit s již zkompletovanými modely RTX 4090 od AIB partnerů. Na mnohých světových trzích se tak prodejci aktuálně potýkají s nedostatkem zásob, v důsledku čehož roste cena grafických karet RTX 4090 pro koncové uživatele.

V Číně navíc za krátkou dobu vzniklo vícero specializovaných továren, jejichž cílem je přeměňovat stovky, ba možná i tisíce kusů RTX 4090, na grafické karty pro trénování umělé inteligence. Namísto běžných tříslotových nebo čtyřslotových chladičů jim je přiřazen nový kryt, využívající takzvaný blower-fan design, jenž zabírá výrazně méně místa (pro lepší ilustraci toho, jak finální výtvor vypadá, se můžete podívat na obrázek níže). Do obrovských datacenter se tak hodí mnohem víc.

O pracovnících rozebírajících grafické karty RTX 4090 informoval jeden ze zasvěcených prostřednictvím čínského fóra Baidu, na jeho příspěvky pak upozornil server Wccftech. Fotografie, které zveřejnil, zachycují palety plné karet RTX 4090 od nejrůznějších výrobců, jako jsou PALiT, GAINWARD, ASUS či GIGABYTE. Množstvím, které na snímcích vidíte, to rozhodně nekončí. Nejenže další desítky či stovky kusů nemusely být zdokumentovány, ale další měly v době publikování příspěvku na Baidu teprve dorazit.

Jelikož je samotné PCB (deska plošných spojů) modelu RTX 4090 o poznání větší než samotný chladič, který jste viděli výše, nabízí se otázka, co se s ním stalo. Odpověď je jednoduchá: pracovníci továren se totiž nezabývají pouze výměnou chladiče, ale z PCB odeberou nejhodnotnější součástky – zejména samotný grafický čip a paměťové čipy – a umístí je na zcela novou desku. Nepotřebné součástky, typu prázdné PCB, se pak samostatně prodávají na čínských tržištích.

Situace připomíná kryptománii, jež proběhla několik let dozadu. Tehdy byly grafické karty od Nvidie rovněž používány pro něco, k čemu původně nebyly určeny, a nejvíce na to doplatili běžní spotřebitelé, kteří si musely grafiky do nového počítače kupovat za vyšší než doporučené ceny kvůli zhoršené dostupnosti jednotlivých modelů.