Nedávná vlna amerických sankcí ovlivnila nejen dostupnost grafických superčipů Nvidia H800 a A800 na čínském trhu, ale způsobila také nedostatek hráčských karet RTX 4090, jejichž dovoz do této asijské velmoci byl rovněž zakázán.

Právě proto nyní zelený tým pracuje na modelu RTX 4090 D, jenž bude pro Čínu exkluzivní a sloužit bude jako prostá náhrada za RTX 4090, vytvořená tak, aby splňovala výkonnostní limit. Poprvé jsme vás o něm před pár dny informovali zde.

Zatímco tehdy jsme neznali žádné konkrétní detaily o specifikacích, tedy kromě zcela logického faktu, že dostane méně jader (aby TPP neboli celkový procesní výkon nepřesahoval 4 800bodovou hranici), nyní máme díky renomovanému insiderovi vystupujícímu pod jménem Zed__Wang první specifikace.

Leaker na platformě X tvrdí, že má k dispozici seznam všech parametrů, a dokonce také designové provedení krabice. Bohužel, většinu informací zatím sdílet nemohl, a tudíž se musíme spokojit s detaily o frekvencích.

Zed__Wang uvedl, že základní takt karty RTX 4090 D činí 2 280 MHz, což je vyšší hodnota než u standardní RTX 4090 (jejíž frekvence je 2 235 MHz). Boost takt je pak stanoven na 2 520 MHz, což oproti referenčním variantám RTX 4090 nepředstavuje žádný rozdíl.

Klíčovým poznatkem také je, že RTX 4090 D vyjde v lednu bez jakýchkoliv zpoždění, a to i navzdory čerstvým výrokům americké ministryně obchodu Giny Raimondo. Ta na nedávném bezpečnostním fóru Nvidii jasně naznačila, že není problém okamžitě zakázat nově vytvořené čipy, které by mohla Čína využít pro trénování AI. V reakci na tato tvrzení šéf Nvidie uvedl, že s USA úzce spolupracuje na vývoji produktů, aby splňovaly stanovená pravidla (více zde).

Aktualizace (7. 12. 16:14): K podrobnostem o vydání přidán leden jako konkrétní měsíc.