Nvidia je v současné době klíčovým hráčem na poli s grafickými superčipy pro trénování umělé inteligence. Její řešení využívají technologické společnosti napříč celým světem, a to včetně těch, které pocházejí z Číny. Pokroky této asijské velmoci v oblasti AI se nicméně nelíbí Spojeným státům, kde Nvidia sídlí.

USA se obávají, že by Čína mohla zneužít pokročilé modely umělé inteligence pro vojenské účely. Nedávno proto uvedly v platnost nový balíček sankcí, který omezuje vývoz dalšího počítačového hardwaru. Ten nejvýznamněji zasáhl čipy Nvidia H800 a A800, jež dříve vznikly, aby obešly někdejší restrikce.

Postoj zeleného týmu už ale leze americkým institucím na nervy a stal se jedním z témat diskutovaných během nedávného Reaganova fóra národní obrany v kalifornském Simi Valley. Americká ministryně obchodu Gina Raimondo Nvidii jasně naznačila, že vznik dalších AI čipů pro Čínu, vytvořených za účelem obcházet sankce, bude potrestán jejich okamžitým zákazem.

Situace vyvolala v technologickém světě nemalý poprask a vyjádřil se k ní i Jensen Huang, generální ředitel Nvidie. Na konferenci v Singapuru prohlásil, že s vládou Spojených států úzce spolupracuje na tom, aby byly vyráběné čipy v souladu se stanovenými pravidly. Informovala o tom agentura Reuters.

„Společnost Nvidia velmi úzce spolupracuje s americkou vládou na vytváření produktů, které jsou v souladu s jejími předpisy,“ uvedl Huang. „Naším plánem je nyní pokračovat ve spolupráci s vládou a přijít s novou sadou výrobků, které budou v souladu s novými předpisy, jež mají určité limity,“ dodal. Poskytnout komentář zpravodajské agentuře nicméně odmítl.

Nvidia je známá tím, že dělá vše proto, aby mohla v Číně nadále působit. Jakmile začaly sankcím USA podléhat superčipy H100 a A100, společnost rychle přišla s GPU H800 a A800. Po zákazu těchto dvou řešení firma odhalila tři nové procesory, a to HGX H20, L20 a L2. Čerstvě omezenou RTX 4090 pak má v plánu na čínském trhu nahradit kartou RTX 4090 D.