Američtí výrobci počítačového hardwaru čelí nové vlně sankcí, jejímž cílem je znemožnit Číně využívat komponenty s vysokým výpočetním výkonem pro trénování umělé inteligence. USA se totiž obávají, že by asijská velmoc mohla zneužít pokročilé AI modely k vojenským účelům.

V důsledku nedávno zavedených opatření se do Číny nesmí dovážet řada hardwarových produktů. Nejvíce se diskutovalo o technologiích společnosti Nvidia, jejíž grafické superčipy jsou v současném AI světě fenoménem. Řešení typu H100 nebo A100 se skupují menšími i většími technologickými společnostmi, aby dosáhly požadovaného výkonu při trénování komplexních modelů umělé inteligence.

Nvidia na čínském trhu nabízela GPU s označením H800 a A800, jež byla vyvinuta v reakci na někdejší vlnu amerických sankcí. S novou úpravou legislativy, která stanovila limit pro nejvyšší povolený výkon, se ale do Číny nesmí dovážet ani tyhle dva superčipy. Restrikce se navíc týkají i vlajkového herního modelu RTX 4090.

RTX 4090 se v Číně aktuálně prodává za naprosto šílené ceny, které se v přepočtu blíží k 200 tisícům korun. Jak jsme navíc psali nedávno, ty kusy RTX 4090, které se do Číny ještě před zavedením nových opatření stihly dostat, se ve velkém přeměňují na AI grafiky.

Portál Wccftech nyní informoval o plánech Nvidie na vytvoření nové verze karty RTX 4090, bude exkluzivní pro Čínu a dostane podobnou cenu jako standardní model při svém někdejším vydání. Jediným smyslem grafiky, která se označuje jako RTX 4090 D, je dodat o něco nižší výkon než klasická RTX 4090, aby se obešly americké restrikce.

Konkrétní informace o parametrech zatím nejsou k dispozici, ale počítá se s úbytkem jader. Aktuálně bude také lepší počkat si na potvrzení detailů z více zdrojů (Wccftech však lze považovat za důvěryhodný portál, takže můžeme spíš věřit v budoucí existenci RTX 4090 D nežli v opak).