Kvůli rostoucím obávám z vývoje čínské umělé inteligence se Spojené státy aktivně snaží omezit vývoz počítačového hardwaru do téže asijské velmoci. Klíčovou roli v této situaci hraje americká společnost Nvidia, která je v současné době magnátem na čipy pro trénování AI modelů. Její řešení jsou pro dostatečný vysoký výkon aktuálně nejoblíbenější a ve velkém je skupují technologické firmy z celého světa, a to včetně známých jmen typu OpenAI.  

Koncem října schválily Spojené státy nový balíček sankcí, jenž zakazuje vývoz dalšího počítačového hardwaru do Číny. Omezení se vztahují kupříkladu na grafické superčipy Nvidia H800 a A800, které vznikly v reakci na někdejší restrikce postihující vývoz rychlejších čipů H100 a A100. V důsledku překročení výkonnostního limitu se na seznamu zakázaného zboží nachází také herní grafická karta RTX 4090. 

Nvidia měla vždy tendenci obcházet stanovená omezení. GPU H800 a A800, určené speciálně pro datacentra, nahradila novými čipy HGX H20, L20 a L2, využívajícími architektury Hopper a Ada Lovelace. Model RTX 4090 pak má brzy zastoupit nová RTX 4090 D, jež dodá o něco nižší výkon, aby se vešla do limitu.  

Spojeným státům však patrně došla trpělivost. Na Reaganově fóru národní obrany v kalifornském Simi Valley zdůrazňovala nutnost odstřihnout Čínu od výkonných AI čipů americká ministryně obchodu Gina Raimondo. „Nemůžeme Číně umožnit, aby se k těmto čipům dostala. Tečka,“ prohlásila. „Odepřeme jí naše nejnovější technologie,“ dodala. 

Raimondo specificky jmenovala společnost Nvidia, a to právě v souvislosti s jejími posledními počiny týkajícími se AI čipů exkluzivních pro čínský trh. Naznačila, že při podobných úpravách, které se pohybují na velmi tenkém ledu, může každé tímto způsoben upravené čipy zakázat do dalšího dne.

Takový je život. Ochrana naší národní bezpečnosti je důležitější než krátkodobé příjmy,“ reagovala Raimondo na nespokojenost šéfů blíže nespecifikovaných čipových gigantů. 

USA zakázaly vývoz grafických superčipů Nvidia H100 a A100 v srpnu loňského roku a pouhý měsíc nato přišla Nvidia s čipy H800 a A800. Reagovat na zákaz těchto dvou GPU, oznámený letos v říjnu, rovněž Nvidii zabralo pouhý měsíc.