Na dnešní akci v Berlíně se společnost Xiaomi pochlubila sub-vlajkovou řadou Xiaomi 13T, o které se v posledních měsících horlivě diskutovalo. V půlce září jsme vám jako první zdejší web přinesli kompletní informace o ceně i specifikacích pro tuzemský trh (celé původní znění si můžete přečíst níže) a tyto informace nyní můžeme obohatit o další podrobnosti nebo oficiální snímky. Co vše tedy mohou čerstvě odhalené telefony nabídnout?

Série Xiaomi 13T cílí především na zájemce o co nejlepší poměr mezi cenou a výkonem. Základní model proto přináší 4nm procesor MediaTek Dimensity 8200-Ultra, zatímco propracovanější Xiaomi 13T pro sází na ještě větší dělo, MediaTek Dimensity 9200+. Ten dosahuje až 3,35GHz frekvence a v současné době patří mezi naprostou špičku SoC používaných mezi Android výrobci. V některých oblastech dokonce dosahuje lepších výsledků než Snapdragon 8 Gen 2 od Qualcommu. Aby byl výkon stabilní, vybavilo Xiaomi své nové smartphony velkou odpařovací komorou z nerezové oceli o ploše 5 000 mm².

To, že se Xiaomi 13T může pochlubit především skvělým výkonem, ale nevrhá stín na další aspekty. Oba modely kupříkladu disponují trojicí fotoaparátů vyvinutými ve spolupráci s německou firmou Leica. V jejich čele stojí 50Mpx hlavní snímač s ohniskovou vzdáleností 24 mm. Ten je doprovázen 50Mpx teleobjektivem s 50mm ohniskovou vzdáleností a 12Mpx ultra širokoúhlou kamerou s 12Mpx ohniskovou vzdáleností. Xiaomi láká na široký barevný rozsah nebo schopnost zachytit vysoké množství světla, což přijde vhod zejména v podmínkách, kde je osvětlení slabé.

Přední stranu telefonů pokrývá 6,67palcový displej s rozlišením 1,5K (2712x1220 pixelů) a podporou pro 144Hz obnovovací frekvenci, z čehož budou benefitovat kupříkladu hráči. Chloubou je i 1200nitová svítivost, 100% pokrytí gamutu DCI-P3 nebo kompatibilita s HDR10+. Audiovizuální zážitek má poté obohatit technologie Dolby Atmos, zajišťující prostorový zvuk ve vysoké kvalitě.

Všechny komponenty těží z přítomnosti 5 000mAh baterie, kterou lze dobíjet až krásným 120W výkonem (u základního modelu pouze 67W). V praxi tato hodnota znamená, že nabití z nuly na sto trvá méně než dvacet minut. Za pouhých pět minut je pak baterii možné nabít do 36 % kapacity (Xiaomi 13T Pro) nebo 21 % (Xiaomi 13T).

Mezi další přednosti patří stupeň krytí IP68 nebo čtyřletá podpora pro softwarové aktualizace, kterou Xiaomi dotahuje svého jihokorejského konkurenta Samsung. Bezpečnostní záplaty pak budou oba modely dostávat po dobu pěti let.

CENA A DOSTUPNOST

Xiaomi 13T a Xiaomi 13T Pro budou k dostání ve třech různých barevných variantách – Alpine Blue (světle modrá, trochu do fialova), Meadow Green (světle zelená) a Black (černá. Nejzajímavější je přitom první zmíněná, a to kvůli využití prémiové veganské kůže. Zbylé dva modely sází na klasická skleněná záda.

Ceny jsou skoro takové, jak jsme vás 16. září informovali. Xiaomi 13T tedy dostává doporučenou cenu 14 999 Kč (8/256GB) a Xiaomi 13T Pro vyjde na 20 999 Kč (12/512GB).

Uživatelé těchto dvou zařízení mají nárok na 100GB cloudové úložiště Google One na 6 měsíců zkušební doby a 3 měsíce služby YouTube Premium s přístupem k aplikacím YouTube a YouTube Music bez reklam.

Ti, kteří si telefony pořídí od 28. září do 8. října letošního roku na oficiálním e-shopu Xiaomi nebo u nějakého z oficiálních partnerů, budou mít možnost získat tablet Redmi Pad SE nebo chytrý náramek Xiaomi Smart Band 7 Pro zdarma.

PŮVODNÍ „LEAK“ ČLÁNEK (16. 9.)

Rozhodně nejsme jediní, kdo se těší na představení dvojice chytrých telefonů Xiaomi 13T a Xiaomi 13T Pro. Označit by je šlo jako sub-vlajkové modely, které se soustředí na poskytnutí maximálního možného výkonu za co nejlepší cenu. Díky spolupráci s německou společností Leica by ale neměla zklamat ani výbava související s fotoaparáty.

Řadu Xiaomi 13T už nedávno potvrdil sám výrobce a oznámil datum jejího vydání. Akce, která se bude konat v německém Berlíně, proběhne už 26. září ve 14:00 našeho času. Bližší podrobnosti nám ale bohužel oznámeny nebyly, a tak se musíme stále ještě spoléhat na spekulace a úniky. Dnes tady pro vás jeden takový máme.

Jak se chystané telefony postupně blíží ke svému debutu, častokrát se objevují na internetových stránkách nejrůznějších prodejců. Stejná situace právě nastala u modelů Xiaomi 13T a Xiaomi 13T Pro, které jsme spatřili v katalogu dvou českých e-shopů, a to dokonce i s cenami. Konečně si tak můžeme udělat pořádný obrázek o tom, kolik budou očekávané smartphony stát u nás.

Oba modely bude možné pořídit ve třech barevných variantách – černé, světle zelené (Meadow Green) a bledě modré. Levnější kousek bude dostupný v konfiguraci 8/256GB, dražší pak ve chvályhodnější 12/512GB. Existenci jiných paměťových verzí nedokážeme v současné chvíli potvrdit, ale vzhledem k tomu, že o nich nemluví ani jeden z portálů, ji spíše vylučujeme. Ceny jednotlivých modelů jsou podle důvěryhodnějšího z obchodů následující:

  • Xiaomi 13T 8/256GB – 14 990 Kč
  • Xiaomi 13T Pro 12/512GB – 20 990 Kč

Dřívější únik nasvědčoval tomu, že se zdražení nedočkáme. Situace u Xiaomi 13T je ale daleko zajímavější. Cena totiž nevzrostla a ani nezůstává na stejné úrovni, nýbrž mírně klesla. Xiaomi 12T začínalo ve variantě 8/256GB na 15 499 korunách. Xiaomi 12T Pro pak nebylo dostupné ve variantě 12/512GB, ale v TOP konfiguraci 12/256GB vyšlo na 19 999 Kč.

Co se týče specifikací, díky úniku máme jejich kompletní seznam. Xiaomi 13T přinese čipset MediaTek Dimensity 8200-Ultra, který je vyráběn 4nm procesem a dosahuje až 3,1GHz taktu, 6,67palcový AMOLED displej se 144Hz frekvencí a rozlišením 1,5K, 5 000mAh baterii se 120W dobíjením a 50Mpx hlavní fotoaparát.

Xiaomi 13T Pro bude lákat na ještě výkonnější SoC MediaTek Dimensity 9200+ a vypadá to, že zbytek specifikací bude mít prakticky stejný (nebo minimálně na chlup podobný). Oba telefony se však budou moct pochlubit čtyřletou podporou pro softwarové aktualizace.