Je rok 2023 a stále se nestačím divit, že Windows doteď nebyl schopen sám od sebe pracovat se soubory RAR. Pokud jste chtěli balíček tohoto typu extrahovat, museli jste se spoléhat na aplikace třetích stran.

Snad nejpopulárnější z nich bude bez jakýchkoliv pochyb WinRAR, který je znám jak přes svou jednoduchost, tak i kvůli placené verzi, již si snad nikdy nikdo nezaplatil a postupem času na její motiv vznikla řada internetových vtípků.

Nyní už ale stahování potenciálně nadbytečných aplikací nutné nebude, nebo respektive zčásti. Microsoft totiž ohlásil, že Windows 11 konečně dostane podporu pro extrahování RAR souborů, nicméně defektem celé této novinky je, že balíčky s touto příponou nebudete moct přes systém tvořit. Pokud tedy komprimované soubory i posíláte a nejste pouhými adresáty, WinRAR bych na vašem místě z počítače ještě nemazal.

„Přidali jsme nativní podporu dalších formátů archivů, včetně tar, 7-zip, rar, gz a mnoha dalších, pomocí open-source projektu libarchive. Nyní můžete získat lepší výkon funkcí archivu při kompresi v systému Windows,“ vysvětluje Microsoft v blogovém příspěvku, kde ohlásil i řadu dalších novinek pro svůj operační systém.

Windows již dávno umožňoval práci s komprimovanými soubory .zip, nicméně rozšíření podpory na RAR archivy bude pro řadu uživatelů klíčové. Jen se obávám, že potrvá dalších deset let, než je budeme moct nativně i tvořit...