Kdo si má neustále pamatovat hesla ke všem Wi-Fi sítím, k nimž se s určitým zařízením připojil? Do Windows 11 naštěstí konečně zamíří funkce, která umožní snadno zjistit, jaké heslo je potřeba zadat k získání přístupu do uložené sítě, abyste jej mohli bez obtíží sdílet s dalšími uživateli nebo ho využít na jiném svém zařízení, třeba smartphonu či tabletu.

Hesla k již navštíveným Wi-Fi sítím šla dosud zjistit různými metodami, ale rozhodně nešlo o nic intuitivního. Osobně jsem vždy používal cestu přes Příkazový řádek (CMD), do něhož jsem zadal příkaz netsh wlan show profile name= “Jméno Wi-Fi sítě” key=clear, ale pro běžného uživatele, kterému se nechce trávit čas vyhledáváním možných řešení na internetu, jde oproti novince přidané do Buildu 23466 o naprostou ztrátu času.

Microsoft ve svém blogovém příspěvku oznámil, že do zmíněné verze systému Windows 11 přidal výrazně snazší možnost, jak zjistit heslo od uložené Wi-Fi sítě. Uživatelům bude stačit navštívit Nastavení, tam zvolit nabídku Síť a internet a následně přejít do nabídky Wi-Fi. Dále je nutné rozkliknout kolonku Spravovat známé sítě a po zvolení konkrétní sítě se už objeví možnost, která je v angličtině pojmenována jako „View Wi-Fi security key“ (do češtiny lze přeložit jako Zobrazit bezpečnostní klíč Wi-Fi).

Nová funkce již byla rozšířena pro členy programu Windows Insider, kteří odebírají vývojářské verze systému.