Díky nejnovějším testům se zjistilo, že aktualizovaný Mac mini a 14palcový MacBook Pro s čipem M2 mají nižší rychlost SSD disku než předchozí modely. Nový 256GB Mac Mini má rychlost čtení a zápisu SSD kolem 1 500 MB/s, což je o 30 % až 50 % nižší hodnota, než s jakou jsme se mohli setkat u jeho předchůdce.

13palcový model MacBook Pro a MacBook Air s čipem M2 a 256GB úložištěm také trpí nižšími rychlostmi SSD kvůli použití čipu NAND. Apple se podle všeho rozhodl nezměnit tuto strategii i u nového Mac mini.

Derek Wise z portálu 9TO5Mac ve svém nedávném testu prohlásil, že zatímco 512GB MacBook Pro vybavený čipem M1 Pro má dva NAND čipy viditelné na přední straně základní desky a další dva na zadní straně, nový MacBook Pro s čipem M2 Pro má pouze jeden viditelný na přední straně desky. Propad v rychlostech je zde tentokrát 20% a téměř 40%.

Ačkoliv se jedná o mezigenerační zhoršení, což obvykle u takových zařízení nechceme, stále se jedná parádní rychlost čtení a zápis na SSD disku. Poznat tyto rozdíly půjde jen v krajních případech.