Technologický gigant Apple dnes tiše představil nové produkty. Mezi nimi je i očekávaná dvojice nových MacBooků Pro, o kterých jsme již dlouhé měsíce poslouchali všemožné spekulace. Nyní však jsou jejich parametry oficiální, a tak se pojďme podívat na to, co nám nabídnou.

Onu dvojici tvoří 14palcový model a 16palcový model, přičemž hlavním lákadlem, na které Apple poukazuje prakticky v celé tiskové zprávě, jsou nové čipy. MacBooky Pro nové generace mohou být vybaveny čipy M2 Pro a M2 Max, od nichž je slíben nejen parádní výkon, ale i vynikající efektivita, díky níž mohou tato zařízení vydržet až 22 hodin provozu. To je mimochodem nejvyšší číslo, jaké jsme kdy mohli u Maců vidět.

Modely s čipem M2 Pro se mohou pochlubit 10jádrovým nebo 12jádrovým procesorem, který je tvořen až osmi výkonnými jádry a mezigenerační zlepšení je zde zhruba 20%. Propustnost jednotné paměti, jejíž kapacita může být až 32GB, dosahuje rychlosti 200 GB/s. Pýchou je samozřejmě i nový grafický procesor s 19 jádry, který může poskytnout až o 30 % více výkonu v určitých úlohách.

Apple se mimo jiné snaží prostřednictvím tiskové zprávy zdůraznit, jak dokonalý byl jeho přechod k vlastním čipům. Výkon a parádní efektivitu jim sice upřít nelze, ale srovnávat čipy nové generace se čtyři roky starým procesorem od Intelu je přinejmenším absurdní.

NOVÝ MACBOOK PRO MÁ AŽ 6× VYŠŠÍ VÝKON NEŽ NEJRYCHLEJŠÍ MACBOOK PRO S PROCESOREM INTEL

APPLE

MacBooky Pro vybavené čipem M2 Max se mohou pyšnit12jádrovým procesorem a 38jádrovou grafikou. Propustnost unifikované paměti tentokrát dosahuje až 400 GB/s a její kapacita navíc může být až 96GB. Apple k tomu dodává, že taková kapacita „opět posouvá hranice grafické paměti v notebooku a umožňuje extrémně náročné grafické úlohy, jako je vytváření scén s extrémní 3D geometrií a texturami nebo spojování obrovských fotografických panoramat.“

Na závěr Apple zmiňuje i bohaté schopnosti konektivity. Nová generace MacBooků Pro umožňuje připojení k bezdrátové technologii Wi-Fi 6E a uživatele, kterým jeden monitor nestačí, určitě potěší možnost připojení displeje v rozlišení 8K při 60Hz frekvenci nebo 4K při 240Hz frekvenci pomocí HDMI. MacBooky jsou vybaveny trojicí portů Thunderbolt 4, slotem na SDXC kartu a nabíjením MagSafe 3.

Jak by se dalo očekávat, cena není zrovna nízká. Nové MacBooky poháněné systémem macOS Ventura začínají na 58 990 korunách (nejhorší 14palcový model), ale dostat se může až nad 200 000 korun (nejlepší 16palcový model). Jak 14palcový, tak 16palcový kousek jsou dostupné ve třech různých konfiguracích, a tak si každý může vybrat podle svých preferencí. Objednat si je už nyní lze přes oficiální internetové stránky, do prodeje však půjdou až 24. ledna.