Na zbytečné aplikace v operačních systémech Windows si uživatelé stěžují už léta letoucí. Jen málokdo totiž potřebuje prohlížeč 3D objektů nebo obdobné zbytečnosti, nad jejichž smyslem se dá jen spekulovat. Nicméně, Microsoft už brzy umožní smazat další hrstku aplikací, které může podstatná část spotřebitelů označit za odpad.

Zahraniční portál The Verge upozornil na začátek testování nového buildu operačního systému Windows 11, který se rozšířil k členům kanálu Canary. Uživatelé budou moct nově odinstalovat aplikaci pro práci s webkamerou Kamera, nedávno ukončenou hlasovou asistentku Cortana, nativní prohlížeč fotografií, program People nebo službu Připojení ke vzdálené ploše.

Uživatelé, kteří nejsou součástí testovacích programů, budou muset počkat na rozšíření této novinky do klasických verzí. Nicméně, systémové aplikace jako ty, které jsem vyjmenoval výše, nezabírají bůhvíjak hodně místa na úložišti, a tudíž je možnost se jich zbavit spíše otázka dobrého pocitu.

Zářijová aktualizace, v rámci níž půjde zmíněné aplikace odstranit, má také přinést podporu pro nativní extrahování souborů RAR a 7-zip nebo předběžný přístup k novému asistentovi Windows Copilot. O rozšíření těchto funkcí mezi testery jsme vás informovali začátkem července.