Před několika dny přišel známý insider Mark Gurman se zprávou, týkající se testování Apple chatbota, jemuž zaměstnanci přezdívají Apple GPT. Ten využívá speciálně vyvinutého frameworku Ajax a slouží pro interní účely. Vznikl poté, co cupertinský gigant svému týmu zakázal využívat ChatGPT a obdobné generativní služby kvůli obavám o bezpečnost.

Přestože Apple žádný posun v oblasti umělé inteligence neohlásil, zprávy o údajném Apple GPT mu přinesly ovoce. Jak totiž informoval portál Business Insider, tržní hodnota americké společnosti vzrostla o 71 miliard dolarů, což v přepočtu činí více než 1,5 bilionu korun. Akcie vzrostly o 2,3 %, nicméně pak snížily růst na necelé 1 %. I tak ale celková tržní kapitalizace dosáhla na rekordních 3,12 bilionu dolarů (více než 67 bilionů korun v přepočtu).

Je zřejmé, že navzdory zpoždění, které Apple má v segmentu generativní AI oproti dalším technologickým gigantům, a také faktu, že se Apple GPT nemá v plánu rozšířit mezi spotřebitele, mají investoři o pokroky firmy v AI segmentu opravdu vysoký zájem. Tím se ostatně potvrzují dřívější slova analytika Ming-Chi Kua, který těsně před konferencí naznačil, že by investoři od nejhodnotnější firmy světa raději dostali generativní umělou inteligenci nežli AR/VR headset.

Technologie Apple GPT má podle svědectví samotných zaměstnanců fungovat úplně stejně jako Google Bard, ChatGPT nebo Bing Chat. Stejně jako tyto služby je přístupná skrz webové rozhraní. Se zmíněným frameworkem Ajax, který využívá služeb od společnosti Google, pak má firma potenciál dohnat své konkurenty.

Apple v současné době také nabírá široké spektrum odborníků na umělou inteligenci, jak jsme vás dříve informovali zde. Aktuálně chce zaplnit 179 pracovních pozic, doplňuje Business Insider.

Pokud se chcete o umělé inteligenci od Applu dozvědět více, doporučujeme přečíst si náš samostatný článek.