Již dnes večer má technologický gigant Apple představit svůj první headset určený pro práci s virtuální a asistovanou realitou, na němž pracuje už řadu let. Přestože na základě dřívějších úniků a tvrzení známého insidera Marka Gurmana lze říct, že půjde o velkou věc, která by mohla v oblasti náhlavních souprav udělat průlom, investoři po něm neprahnou tolik jako po generativní umělé inteligenci. Alespoň to tedy tvrdí známý analytik Ming-Chi Kuo.

AI v technologickém světě poslední dobou představuje výrazný prvek řady internetových služeb, který funguje jako účinné lákadlo na nové uživatele či zákazníky. Po úspěchu aplikace ChatGPT od americké organizace OpenAI, jež využívá rozsáhlé jazykové modely GPT, se totiž přišlo na to, že si spotřebitelé ze všech koutů světa rádi nechají usnadnit práci, a dokonce jsou ochotni si za to připlatit.

Kuo ve svém twitterovém příspěvku uvádí, že s investory nedávno probíral očekávaná oznámení dnešní konference WWDC. Potenciál headsetu je viděn hlavně v možnostech práce se 3D objekty a úspěch prý ve velkém závisí na tom, zda bude moct interagovat s generativní umělou inteligencí. Právě o tu se měli investoři zajímat daleko více, jelikož jsou přesvědčeni, že její oznámení během WWDC pomůže udržet zápal v investicích do oblasti AI. Příležitost zisku vidí zejména po nedávném úspěchu Nvidie.

AR/VR headset navíc nemusí v následujících dvou letech generovat takový zisk jako umělá inteligence, naznačuje Kuo. Připojuje se tak k dalším analytikům, kteří jsou přesvědčeni, že údajný Reality Pro nebude prodejním trhákem hned zezačátku, nýbrž až později.

Reality Pro, jak se údajně bude headset jmenovat, prý na trh dorazí s cenovkou 3 000 dolarů, což v přepočtu činí 66 200 Kč. O tom, jak sledovat dnešní konferenci WWDC a co nás na ní kromě soupravy čeká, si můžete více přečíst zde.