Umělá inteligence je na vzestupu a používání nejrůznějších nástrojů pro usnadnění práce je populární i mezi zaměstnanci technologických společností. Poté, co byly zaznamenány případy sdílení důvěrných dat se službami typu ChatGPT, se ale začaly podobné aplikace ve velkém omezovat. Důkazem toho je Samsung nebo konkurenční Apple. Obě firmy si nicméně uvědomují, že zanevřít na umělou inteligenci by byla ztráta, a tak raději investují do vývoje vlastních nástrojů s vlastními pravidly, než aby AI zakázaly na pracovní půdě kompletně.

Dnes ale bude řeč o cupertinském gigantovi, který už měl dle dřívějších zpráv pracovat na vlastních řešeních v oblasti generativní umělé inteligence. Známý insider a redaktor zpravodajského portálu Bloomberg Mark Gurman nyní přichází s dalšími novinkami – dle jeho informací už Apple testuje technologii, která je mezi inženýry nazývána „Apple GPT“.

Podle Gurmana si společnost vybudovala vlastní framework s označením Ajax, který slouží pro navrhování velkých jazykových modelů (LLM) typu ChatGPT nebo Google Bard. Postavený je přitom na již existujícím frameworku Google Jax a běží ve službě Google Cloud. Poprvé se jím firma zabývala už v loňském roce.

Apple má s umělou inteligencí bohatou historii – vzpomeňte si například na hlasovou asistentku Siri – ale je viditelné, že v oblasti oněch konkrétních služeb, které jsou dnes populární, je výrobce iPhonů poněkud opožděn. Přesto se v současné době intenzivně věnuje tomu, aby ztrátu dohnal, což bylo mimo jiné důvod pro vyvinutí Ajaxu.

Takzvaný Apple GPT má podle samotných zaměstnanců „jablečné společnosti“ fungovat stejně jako již existující řešení typu ChatGPT, Bing Chat nebo Google Bard. Systém je prý přístupný jako webová aplikace a nenabízí žádné převratné funkce či technologie. Ačkoliv firma pracuje na zlepšení svých základních modelů, jakékoliv uvolnění mezi spotřebitele zatím nemá v plánu.

„Generativní umělá inteligence slibuje změnu způsobu, jakým lidé interagují s telefony, počítači a dalšími technologiemi. A zařízení Apple, která v posledním fiskálním roce vyprodukovala příjmy ve výši téměř 320 miliard dolarů, by mohla utrpět, pokud společnost nebude držet krok s pokrokem v oblasti AI,“ míní Gurman.

Apple se v současné době snaží rozšířit tým o odborníky na generativní umělou inteligenci, jak jsme vás samostatně informovali zde. Navíc má údajně v plánu tuto technologii přinést do iPhonů, aby zlepšil uživatelský zážitek, byť zatím ještě nevíme, jaké konkrétní má firma plány.