Podobně jako další technologické společnosti experimentuje s umělou inteligencí ve svých produktech také Microsoft. Nejenže s ní dramaticky vylepšil funkce ve vyhledávači Bing, čímž přilákal i některé zaryté uživatele služeb od konkurenčního Googlu, ale neustále s AI vylepšuje také operační systém Windows 11. Kromě virtuálního asistenta Copilot, který má fungovat jako novodobá schopnější Cortana s širší paletou funkcí, plánuje přinést také další novinky.

Portál Windows Latest přichází se zprávou týkající se tapet obohacených o zajímavé interaktivní vychytávky. Jejich fungování bude umožněno právě díky přítomnosti umělé inteligence. Z interních souborů Microsoftu, do nichž se zpravodajskému serveru povedlo nahlédnout, vyplývá, že pozadí na ploše budou schopna reagovat na vaši manipulaci s kurzorem, a to nejrůznějšími pohyby.

Podobně jako na některých novodobých webových stránkách by mohl Microsoft využít takzvaný paralaxní efekt, kdy se pozadí pohybuje pomaleji než samotný kurzor. Uživatelské rozhraní díky němu častokrát působí poutavěji a živěji.

Windows Latest poznamenává, že některé z nových AI funkcí mohou spolehlivě fungovat pouze s moderním hardwarem. Pro mnohé uživatele bude pravděpodobně radostnou zprávou, že živější tapety budou k dispozici také na tabletech, kde se budou standardně přizpůsobovat vaším dotekům.