Streamingová služba Spotify se neustále rozšiřuje. Nedávno to byly podcasty. Pro tento rok to budou překvapivě audioknihy. K vyladění nové funkce pomohou experti z nedávné akvizice.

Na Spotify Investor Day ředitel společnosti Daniel Ek odhalil budoucnost Spotify. Segment věnoval audioknihám a jejím směru do streamingové služby. Ek vidí masivní příležitost v audioknihách a chce konkurovat velkému hráči na trhu. Odkazuje tím na platformu Audible od amerického Amazonu, která vede v distribuci audioknih už dlouhou dobu.

Gustav Söderström, vedoucí výzkumu a vývoje ve Spotify, upozornil na to, že distribuce audioknih se dotkne všech uživatelů Spotify. Tedy 400 milionů uživatelů. Podpory audioknih bychom se měli dočkat v průběhu tohoto roku.

Rozšíření platformy povedou experti z Findaway, platformy, kterou Spotify koupil na konci loňského roku. Findaway také mají službu Findaway Voices, která pomáhá spojení autorů knih a dabérů. Findaway výsledek spolupráce těchto dvou stran pak distribuuje. 

Abychom byli přesní, audioknihy na Spotify už jsou. Neposlechnete si jich mnoho, tak jako na Audible. Jsou také v netradiční formě. Část je rozdělena na epizody podcastu. Další část je rozdělena na desítky (někdy až stovky) skladeb v albu. Rovněž se obtížně hledají. Je dost pravděpodobné, že audioknihy dostanou na Spotify svou kategorii, až bude zavedena jejich podpora.

Zda si uživatelé za novou funkci připlatí více, to nevíme. Jestli bude funkce dostupná stejně jako hudba a podcasty, to také ne. Spotify nebylo tolik sdílné k nové funkci, jak bychom si přáli.