Přichází další detaily o čipsetu Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3. První větší zmínky o něm se začaly objevovat už v první třetině února, kdy unikl test odhalující vysoký nárůst výkonu. Na základě nejnovějších informací už lze snadnou usoudit, proč se procesoru tohoto SoC povedlo dosáhnout tak vzrušujících výsledků.

Podrobnosti zveřejnil leaker RGcloudS, který nedávno přišel například se zvěstmi o řadě nových skládacích zařízeních od Samsungu. Podle něj by se mohl Snapdragon 8 Gen 3 pochlubit obrovským nárůstem frekvence na svém hlavním jádře, jímž bude Cortex-X4. Takt by se údajně mohl vyšplhat až nad 3,7GHz hranici v případě varianty exkluzivně určené pro vlajkové lodě od Samsungu, což představuje obrovský nárůst oproti současné 3,36GHz frekvenci Snapdragonu 8 Gen 2 for Galaxy.

RGcloudS přináší ještě jeden důležitý detail, který si odporuje s dřívějšími výroky dalších, většinou dobře informovaných lidí. Snapdragon 8 Gen 3 se nevydá cestou obětování dalšího efektivního jádra, nýbrž si zachová stejnou konfiguraci jako jeho předchůdce, tedy 1 + 4 + 3. Kromě Cortex-X4 bude tedy čipset disponovat čtyřmi jádry Cortex-A715 a trojicí jader Cortex-A515.

Jak už se ostatně očekává delší dobu, Snapdragon 8 Gen 3 bude podle leakera vyráběn 4nm metodou N4P, a to v továrnách tchajwanského velikána TSMC. V tomto může Qualcommu trochu ujet vlak, protože Apple, jeho největší konkurent, co se týče výkonu mobilních platforem, má pro své SoC A17 Bionic využívat již 3nm proces, což mu teoreticky může zajistit jak vyšší výkon, tak lepší energetickou efektivitu.

Snapdragon 8 Gen 3 by mohl podle dřívějších spekulací dorazit dřív, než bývalo zvykem. Qualcomm své vlajkové čipsety nové generace představoval na akci probíhající v listopadu, nicméně letos se jej prý dočkáme už v říjnu.