Telefony s vlajkovým čipsetem Snapdragon 8 Gen 2, který jeho výrobce Qualcomm odhalil v listopadu loňského roku, stále ještě nebyly všechny vypuštěny na trh, ale i tak se nyní dozvídáme první informace o jeho údajném nástupci. Inženýrský vzorek Snapdragonu 8 Gen 3 byl testován v benchmarku Geekbench a předvedl fantastické výsledky.

Jestli toto opravdu je budoucnost vlajkových lodí s Androidem a nejedná se o pouhý podvod, tak se máme rozhodně na co těšit. Mezigenerační posun vypadá totiž naprosto famózně. Procesor čipu Snapdragon 8 Gen 3 si v testu single-core výkonu vysloužil 1 930 bodů, což představuje zhruba 28% nárůst oproti Snapdragonu 8 Gen 2 testovaném na telefonu Xiaomi 13 Pro. O něco menší, ale přesto stále vynikající je i posun v oblasti multi-core – skóre 6 236 naznačuje přibližně 17% skok.

Snapdragon 8 Gen 3 navíc překonává i čip od konkurenčního Applu, který se nachází ve dvojici vyšších modelů nových iPhonů 14. Apple A16 získal v Geekbench nanejvýš 1 885 (single-core) a 5 533 (multi-core bodů), takže zlepšení ze strany S8G3 zde činí přibližně 2 % a 13 %.

Údajná novinka od Qualcommu má nabídnout i nezvyklou konfiguraci jader, a to 1 + 5 + 2, což by znamenalo, že dostaneme o další efektivní jádro méně. Leaker který zveřejnil výsledky v Geekbench je ale přesvědčen, že i tak bychom se měli dočkat o 20 % nižší spotřeby než u Snapdragonu 8 Gen 2.

Informace ale zatím určitě berte s rezervou, minimálně do té doby, než se ozve vícero dobře informovaných lidí.