O skládacích zařízeních od Samsungu jsme až na pár spekulací dlouho neslyšeli. Vše prakticky končilo u vydání současné řady telefonů Galaxy Z Flip 4 a Galaxy Z Fold 4, každopádně pokud nepočítám zvěsti o Galaxy Z Fold 5, bylo na scéně docela ticho. Nyní se dozvídáme docela zajímavé informace o budoucnosti společnosti, a to nejen v oblasti ohebných mobilů.

Leaker RGcloudS v příspěvku na Twitteru zmínil řadu nadcházejících produktů. V prvé řadě bychom se měli dočkat rozdělení skládacích telefonů na dva druhy – klasické modely a varianty Ultra. Zatímco další Galaxy Z Fold nabídne obrazovku v rozlišení QuadHD, kterou si vezme na starost čínská společnost BOE, model Ultra potěší náročnější uživatele 4K displejem z dílny samotného Samsungu.

S podobným scénářem prý máme počítat i u clamshellu Galaxy Z Flip, ale namísto rozlišení 4K a QuadHD se setkáme s QuadHD obrazovkami pro vyšší model, zatímco ten nižší bude mít pouze FullHD.

Do katalogu by měla zamířit i dvě kompletně nová zařízení. Tím prvním bude telefon Galaxy Z Flex, který se nebude skládat nadvakrát jako běžné ohebné mobily, nýbrž hned natřikrát. Na příznivce zařízení s rozměrnější obrazovkou bude cílen skládací tablet Galaxy Z Tab.

Leaker je rovněž přesvědčen, že v Samsungu padla i určitá rozhodnutí týkající se mid-range telefonů Galaxy A. V budoucnu bude obsahovat méně telefonů než nyní. Společnost totiž chce do popředí ještě více natlačit vlajkové modely, což ostatně bude i pravděpodobný důvod pro přidání Ultra variant do řad skládacích telefonů. I tak se ale na trh údajně dostane nová série mobilů střední třídy označená písmenem K, ale vícero detailů o ní bohužel momentálně nemáme.

Razantní změny se dotknou i vlajkových sérií Galaxy S. Zatímco letošní i předešlé sestavy byly složeny z klasického modelu a variant Plus či Ultra, v následujících letech už tomu tak podle leakera nebude. Samsung se má totiž zbavit modelu Plus a místo něj bude vydávat telefony označené jako „Premium“, které s nejvyšší pravděpodobností dorazí s ještě vyšší cenovkou, než mají současné modely Ultra.

Je dost možné, že u Samsungu probíhá stejný trend jako u Applu. O modely Plus třeba nemusí být dlouhodobě takový zájem, aby se jim společnost dále věnovala. Ale kdoví.

Na původní tweet reagoval další známý leaker vystupující pod jménem OreXda, který dal celkem jasně najevo, že mu některá tvrzení RGcloudS přijdou jako nesmysl. Společnost BOE podle něj třeba vůbec nepodepsala smlouvu na dodávky displejů pro skládací telefony. RGcloudS si s jeho názorem ale vůbec nedělá těžkou hlavu a odpovídá, že má zkrátka vydržet.