Nedávno se objevily první testy údajného čipsetu Snapdragon 8 Gen 3, které ukázaly, že mezigenerační posun bude opravdu významný. Zároveň by měl v oblasti výkonu CPU porazit čip A16 od Applu, jímž disponují dva dražší modely ze současné generace iPhonů. Cupertinský gigant má ale eso v rukávu. 

Je pochopitelné, že Apple také ve vývoji čipu pro nová zařízení nezahálí a intenzivně pracuje na novince označené jako A17. Ta bude pro Qualcomm, nebo případně i tchajwanský MediaTek, opravdu silným konkurentem, a to díky využití špičkového výrobního procesu

Jak na sociální síti Weibo uvedl známý WHYLAB, nové čipy Apple A17 budou 3nm a postará se o ně gigant TSMC. Stejnou technologii pak budou využívat i čipy M3 určené pro Macy a některé iPady. Apple má navíc mít zásadní výhodu i v tom, že obsadí 100 % kapacity TSMC, v důsledku čehož už na výrobních linkách 3nm čipů nezbyde žádné místo pro Qualcomm či MediaTek. 

Ačkoliv se Qualcommu nejspíš podaří dotáhnout aktuální ztrátu nad Applem pomocí čipu Snapdragon 8 Gen 3, lze očekávat, že mu znovu ujede vlak právě kvůli použití 3nm výrobního procesu u čipu A17. Karty by se pak mohly obrátit až u nástupce Snapdragonu 8 Gen 4, který by mohl vyjít v následujícím roce. 

Qualcomm údajně nechá svůj nový vlajkový čipset vyrábět na 4nm procesu N4P od TSMC. Letos bychom se také znovu měli dočkat úplně nové konfigurace jader – Qualcomm se prý zbaví dalšího efektivního jádra a Snapdragon 8 Gen 3 tak bude využívat rozložení 1 + 5 + 2.