V době, kdy umělá inteligence začíná hrát v našem každodenním životě čím dál větší roli, se technologické společnosti zabývají možnostmi, jak ji využít v co nejvyšším množství produktů. Oznámení týkající se nových AI vychytávek, rozšiřujících portfolio funkcí různých aplikací či služeb, přicházejí prakticky na denní bázi. Nejenže AI ovládá čím dál více kancelářských nástrojů nebo softwarů pro profesionály, ale postupně se začíná dostávat i do jednotlivých zařízení – hardwaru.

Vzpomeňte si třeba na nedávný Snapdragon Summit, kde Qualcomm prezentoval svá nejnovější řešení v oblasti polovodičů. Klíčovými body byla představení ARM procesorů Snapdragon 8 Gen (pro špičkové smartphony) a Snapdragon X Elite (pro počítače s Windows), mezi jejichž hlavní lákadla patří právě možnosti související s umělou inteligencí.

AI usnadňuje práci milionům lidí a nezanedbatelná část z nich si je ochotna za pokročilejší technologie klidně i zaplatit. Na poli hardwaru, specificky mobilních telefonů, pak lze očekávat, že se mnozí spotřebitelé přikloní k zařízením s významnější přítomností umělé inteligence. Na exkluzivní vychytávky smartphonů Pixel, postavené na umělé inteligenci, se ostatně povedlo spoustu zákazníků nalákat Googlu. V jeho stopách se chce vydat také jihokorejský Samsung.

Už nedávno jsme zaslechli, že příští vlajková generace (Galaxy S24) bude napěchovaná AI funkcemi. O provoz alespoň části AI modelů se bude starat nový procesor Exynos 2400, který má 14,7x výkonnější NPU než jeho předchůdce (Exynos 2200). Známý leaker Tech_Reve pak včera na platformě X uvedl, že Samsung dokonce zvažuje navázání spolupráce se společnostmi Google a OpenAI.

Jihokorejský technologický velikán má v plánu znovu získat dominantní postavení na trhu s chytrými telefony, o které jej připravil Apple. Je přesvědčen, že se mu to podaří, když vytvoří „AI telefon“. Právě z tohoto důvodu se mají uvnitř společnosti aktuálně vést diskuze o možném partnerství se dvěma předními jmény v oboru umělé inteligence – spolupráce by totiž Samsungu umožnila implementovat generativní nástroje Google Bard a ChatGPT do svých smartphonů.

Samsung vkládá do série Galaxy S24 velkou důvěru. Dle informací přicházejících z Jižní Koreje má být vyrobeno o 10 % více kusů než v případě aktuální generace, která se už tak prodávala výrazně lépe než loňská řada.