Je tady nová éra počítačů s operačním systémem Windows? Na havajském Snapdragon Summitu představil čipový gigant Qualcomm zbrusu nový procesor pro Windows notebooky, označený jako Snapdragon X Elite. Před nedávnem unikly jeho parametry, které nám daly bližší pohled na to, jakým způsobem se chystá Qualcomm vyzvat na souboj konkurenční firmy Apple, Intel či AMD, ale musíme říct, že oficiálně odhalené podrobnosti jsou ještě o úroveň zajímavější.

Snapdragon X Elite je postaven na architektuře ARM a jádrech Oryon. Stojí za ním tým dceřiné společnosti Nuvia, již založili bývalí inženýři z Applu. Kromě toho, že nejnovější SoC přináší pořádný výkon CPU i integrovaného grafického jádra, se dočkáváme sady nástrojů pro práci s umělou inteligencí. Co jiného bychom mohli očekávat...

Nový Snapdragon X Elite disponuje celkem dvanácti jádry, která jsou patrně všechna výkonná – tedy žádná big.LITTLE architektura, jak ji známe z mobilních čipů od Intelu. Působivé jsou také frekvence, které jsou na poměry ARMu opravdu vysoké. Čipset dokáže takt vyšvihnout až na 4,3 GHz, ale pouze na některých jádrech. Nejvyšší frekvence, dosažitelná na všech jádrech, činí i tak obdivuhodných 3,8 GHz. Celková kapacita cache pak činí 42 MB.

Co se grafického jádra týče, Snapdragon X Elite sází na iGPU Adreno, jež nabízí výpočetní výkon 4,6 TFLOPS (u blížící se řady Intel Meteor Lake se mezitím počítá s výkonem okolo 4,5 TFLOPS). Klíčová je také přítomnost NPU (Neural Processing Unit) Hexagon, jež se stará o umělou inteligenci a strojové učení. Qualcomm hovoří o síle 75 TOPS, výkonu 30 tokenů za sekundu u LLM se sedmi miliardami parametrů nebo schopnosti rozjet model o velikosti přesahující hranici 13 miliard parametrů.

Teď už ale k samotným srovnáním výkonu, která vás nejspíš budou zajímat víc. V tiskových materiálech se uvádí, že Snapdragon X Elite je schopen dosáhnout stejného výkonu, jako má Apple M2 Max, ale při spotřebě nižší o 30 %. Intelu Core i9-13980HX se dokonce vyrovnává ve chvíli, kdy hltá o 70 % méně energie. Není tedy divu, že Qualcomm svůj nový výtvor označuje za „nového vůdce v oblasti mobilních procesorů“.

Grafické jádro je ve srovnání s procesorem Intel Core i7-13800H rychlejší až dvojnásobně, stejně výkonný přitom je, když spotřebovává o 70 % méně energie. Oproti Ryzenu 9 7940HS, jehož iGPU spoléhá na architekturu RDNA 3, je rychlejší až o 80 %. Kdyby byl stejně výkonný, zhltnul by o 80 % méně energie.

Počítače se Snapdragonem X Elite by se měly začít prodávat někdy v půlce následujícího roku, pokud se nic nepokazí.