AKTUALIZACE

Qualcommu ještě před samotnou prezentací vlajkového čipsetu Snapdragon 8 Gen 3 unikly tiskové materiály, díky čemuž bylo možné zhotovit článek, jak jej vidíte níže pod nadpisem „Původní znění“. Teď už pro vás ale máme další podrobnosti, neboť americký čipový gigant vydal svou tiskovou zprávu.

Kromě toho, že Snapdragon 8 Gen 3 přináší zlepšení výkonu CPU a GPU, a to dokonce s mnohem lepší efektivitou, než měl předchůdce, klíčovou roli u nového SoC hraje také umělá inteligence.

NPU bylo zrychleno o 98 %, zatímco spotřebovává o 40 % méně energie. Qualcomm také píše, že Snapdragon 8 Gen 3 zvládne pracovat s AI modely o 10 miliardách parametrů. Slíbeny jsou také funkce pro úpravu fotografií a videí, jež jsou založené právě ma umělé inteligenci.

Co se týče samotného výkonu, nejlepší bude počkat na komplexnější texty a benchmarky, jelikož jsou daleko průkaznější než pouhé marketingové slajdy.

PŮVODNÍ ZNĚNÍ 

Již dnes, popřípadě zítra, bychom se měli dočkat oficiálního vydání procesoru Snapdragon 8 Gen 3. Ten bude pohánět ty nejlepší telefony s operačním systémem Android, počínaje řadou Xiaomi 14, jež dorazí tento čtvrtek. Zatímco v průběhu minulých měsíců jsme se museli spoléhat na drby nebo úniky v databázích benchmarků typu Geekbench, nyní máme k dispozici plakát shrnující všechny parametry čipu. Toto si Qualcomm nepohlídal...

Kompletní parametry čipu zveřejnil portál MSPoweruser. Potvrzuje se nám tak, že Snapdragon 8 Gen 3 dorazí v konfiguraci 1 + 5 + 2, kde bude vystupovat hlavní jádro s maximální frekvencí 3,3 GHz, pět výkonných jader s taktem 3,2 GHz a dvě efektivní jádra s 2,3GHz frekvencí. Ačkoliv to v uniklých materiálech není přímo zmíněno, má se jednat o jádra Cortex-X4, Cortex-A720 a Cortex-A520, o nichž jsme samostatně psali zde. Snapdragon 8 Gen 2 využíval konfiguraci 1 + 4 + 3 a jádra dosahovala nižších taktů. Qualcomm uvádí, že je procesor nového vlajkového SoC o 30 % rychlejší a 20 % efektivnější.

Co se týče GPU, Qualcomm se moc nezabývá parametry, ale spíš tím, jaké funkce nabízí. Kromě toho, že má být o 25 % rychlejší a taktéž o 25 % efektivnější než v případě předchůdce, dočkáváme se podpory pro Unreal Engine 5, systému Lumen Global Illumination and Reflections, který se snaží zajistit realističtější osvětlení a odrazy ve videohrách, a letos odhalené upscalingové technologie GSR, jejímž cílem mimo jiné je zvýšit počet FPS (více informací si o ní můžete přečíst zde).

Mezi další novinky se řadí možnost připojit displej s rozlišením 8K a 30Hz frekvencí, popřípadě FullHD monitor se 240Hz frekvencí. V takovém případě navíc nechybí proměnlivá obnovovací frekvence, pracující v rozsahu od 1 Hz do 240 Hz. Snapdragon 8 Gen 3 taktéž dostal nový modem X75 5G.