V Číně se zase pašovalo ve velkém. Poté, co byl v minulém měsíci zadržen muž se 306 procesory přilepenými k tělu, prý kvůli abnormální chůzi, si tamní celníci posvítili na přeshraniční autobus. Celkově se jim povedlo zabránit vstupu do země s více než 1 700 počítačovými komponenty.

Zatím jsme vás většinou informovali pouze o pokusech pronést stovky procesorů, ale tentokrát měl náklad daleko větší hodnotu. Kromě CPU totiž celníci nalezli také spoustu paměťových modulů a deset SSD. Sama celní správa Hongkong-Ču-chaj-Macao úlovek ohlásila na čínské sociální platformě Weibo.

Úředníci si při kontrole pomocí speciálního zařízení ke skenování vozidel všimli přihrádky ukryté pod autobusem, kde bylo nalezeno dohromady 837 procesorů, 900 paměťových modulů a 10 SSD, zabalených do papírových a plastových obalů. Celní správa uvedla, že byl případ předán útvaru pro boj s pašováním.

Motivací pro pašování počítačových součástek jsou daňové rozdíly mezi pevninskou Čínou a regiony typu Hongkong. Určitě je ale dobré poznamenat, že celníci většinou objeví pouze extrémní případy tohoto typu, a tudíž by se dalo pouze spekulovat nad tím, kolik menších zásilek už bylo do země proneseno.

V minulosti už byly na čínských hranicích spatřeny daleko bizarnější případy. V květnu se pašovaly grafické karty vedle živých humrů a v loňském prosinci byla zadržena žena předstírající těhotenství, která se pokoušela pronést více než dvě stě procesorů Intel.