Po delší době přichází z čínských hranic další kuriozitka, ve které hraje roli počítačový hardware. Již v minulosti jsme vás informovali o pašování grafických karet vedle živých humrů nebo 239 procesorů, které si muž přilepil kolem těla. Nyní zde máme podobný případ, ale ještě o něco extrémnější.

Předešlý „rekord“ se povedlo překonat muži, pašujícímu 306 procesorů, kterého si celníci vyhmátli v čínském přístavu Čching-mao. Informoval o tom tamní list People's Daily, který je citován portálem Tom's Hardware.

Úředníkům se údajně nelíbil jeho abnormální styl chůze, kterému se vlastně ani tolik nelze divit. Takové množství desktopových CPU může vážit zhruba 15 kilogramů. Kromě toho může pašeráka navíc sužovat i pouhý fakt, že se balíčky s procesory, jež jsou zachyceny na obrázku níže, musí poměrně špatně lepit.

Bohužel, není přímo jasné, o jaké procesory jde. Ani jedno z tamních médií totiž značku neprozradilo. Navíc, názory dalších novinářů se liší. Zatímco Mark Tyson ze serveru Tom's Hardware předpokládá, že jde o AMD Ryzeny 7000 (je pravda, že procesory na obrázku níže jsou jim velice podobné), Chris Szewczyk z portálu PCGamer sází spíš na Intel CPU pro patici LGA 2066. Ty jsou nicméně starší, a tak by bylo v takovém případě otázkou, proč chtěl pašerák do země vejít zrovna s nimi.

Pašeráci jsou ochotni riskovat převoz procesorů z Hong Kongu či regionu Macao kvůli rozdílným daním. Zatímco tyto dvě oblasti mají nulovou DPH, daň na spotřební zboží v pevninské Číně obvykle činí 13 %, poznamenává Tyson.