Je docela běžná praxe, že se přes hranice do Číny pašuje nejrůznější elektronika původem z USA. Hospodářské vztahy mezi těmito dvěma zeměmi nejsou zrovna nejlepší, a tudíž se jedná o docela populární cestu, jak do komunistické asijské velmoci dostat například hardware. Pašeráci přitom častokrát používají opravdu úsměvné metody, například falšují těhotenství. Nově zachycený případ ale překračuje všechny meze bizarnosti.

Jak informuje server The Register, autority v Hong Kongu dopadly dvojici pašeráků, kteří se do Číny pokusili převézt dodávku plnou živých humrů, mezi nimiž se nacházelo 70 grafických karet Nvidia Quadro, které jsou určeny převážně profesionálům (například těm, jež se zabývají práci s komplexními 3D modely nebo animacemi).

Humři měli údajně dohromady vážit kolem 280 kilogramů a celková hodnota zboží v dodávce, ke kterému neměli pašeráci žádné doklady, představovala zhruba 600 000 hongkongských dolarů, což v přepočtu činí více než 1 600 000 Kč.

K dispozici bohužel (nebo díkybohu?) nemáme fotky hardwarového zboží vedle humrů jako takových, avšak výše se můžete podívat na jednotlivé grafické karty vyskládané na stole. Podle The Register se jedná o modely vyrobené v roce 2010, a tak není vlastně úplně jasné, proč se přes hranice pašovaly zrovna ony. Vzhledem k jejich stáří se nejedná zrovna o kousky, po kterých by měla být nějaká velká poptávka.

O podobném případu, byť daleko méně absurdním, jsme vás informovali koncem března. Muž se tehdy pokoušel přes čínské hranice propašovat 239 procesorů Intel Raptor Lake, jejichž hodnota v přepočtu přesahovala hranici jednoho milionu českých korun.