Microsoft ohlásil příchod velké aktualizace pro svůj nejaktuálnější operační systém Windows 11. Uživatele láká na implementaci umělé inteligence, které se v poslední době intenzivně věnoval, ale také na určitá vylepšení některých aplikací, jako jsou záložky v Poznámkovém bloku.

AI UŽ JE VŠUDE

Možná si říkáte, jak konkrétně by mohla umělá inteligence pomoct používání Windows. Microsoft ale našel celkem elegantní řešení, jak využít nově zpřístupněný model Bing AI. Službu integroval do vyhledávacího pole, které se nachází vedle loga Windows na hlavním panelu. Pro získání komplexnějších výsledků vyhledávání už tak ani nebude nutné otevírat prohlížeč.

Microsoft ve zprávě vysvětluje, že vyhledávací pole měsíčně použije více než půl miliardy lidí, jimž nyní Bing s umělou inteligencí umožní získat odpovědi rychleji než kdy dřív.

PROPOJENÍ PC A MOBILU PRO JABLÍČKÁŘE

Jednou ze systémových aplikací ve Windows 11 je i Propojení s telefonem, jejíž účel snad není nutné dopodrobna vysvětlovat. Dosud však byla funkce dostupná pouze pro majitele smartphonu s Androidem, avšak Microsoft nezapomněl ani na „jablíčkáře“, a proto už delší dobu pracoval na zpřístupnění služby pro iOS. Vyzkoušet si ji právě budete moct už v nově oznámeném updatu. Přenos vašich konverzací či hovorů do PC tak bude zase o chlup jednodušší.

SLEDOVÁNÍ OČÍ A DALŠÍ EFEKTY WEBKAMERY

Pokud jste zaznamenali řadu pozitivních reakcí jako ohlas na jednu z nových technologií od Nvidie, jež za vás drží oční kontakt, neměli by vám ujít velice podobná vychytávka, kterou před rokem představil i Microsoft. Nese název Windows Studio Effects a rovněž pracuje s umělou inteligencí, čímž může vaše virtuální já donutit dívat se do kamery, i když se ve skutečnosti koukáte jinam. Kromě toho například nechybí ani funkce rozmazání pozadí.

Od nové aktualizace bude možné Studio Effects otevřít skrz záložku rychlých nastavení na hlavním panelu.

NOVÉ FUNKCE PRO NÁHRADU TEAMVIEWERU

Věřím, že řada z vás už na dálku pomáhala s počítačem nějakému známému či rodinnému příslušníkovi. Většinou se za tímto účelem používají programy typu TeamViewer nebo AnyDesk, které umožňují nejen přenos obrazu, ale také vzdálené ovládání počítače toho druhého (proto jsou oblíbené i mezi podvodníky na internetu).

Microsoft připomíná, že podobný software je integrovaný i do Windows – jmenuje se Rychlý pomocník. Jeho nová funkce navíc umožňuje přepínat mezi sdílením obrazovky a režimem plné kontroly. Přidáno bylo také laserové ukazovátko, kterým lze zvýraznit ikonky, složky, nabídky a další položky v počítači.

ZÁLOŽKY V POZNÁMKOVÉM BLOKU

O tom, že do Poznámkového bloku budou přidány záložky, jsme vás informovali již vícekrát, nicméně teprve nyní se dostávají z testovacích fází a míří i k běžným uživatelům. Pakliže vás už otravovalo při práci s jednoduchými poznámkami překlikávat mezi několika okny, bude se vám tato novinka rozhodně hodit.

ZÁZNAM OBRAZOVKY SKRZ VÝSTŘIŽKY

Chcete si udělat snímek určité části své obrazovky? Potom byste měli znát zkratku Windows + Shift + S, která vám otevře nabídku s několika nástroji, jež vám pomohou vytvořit výběr toho, co chcete sdílet s ostatními. Obrázky ale občas nestačí k zachycení všeho potřebného, a tak Microsoft do této nabídky integroval i možnost záznamu videa. Dokonce je možné opět zvolit, jaká část obrazovky bude nahrávána.

UŠETŘETE ENERGII

Vlastníte-li notebook, s nímž často cestujete, určitě jste se alespoň jednou setkali s problémy kolem vybité baterie. Její kapacita se přitom může postupně snižovat kvůli programům běžícím na pozadí anebo několika špatným nastavením, o kterých ani nevíte. Proto Microsoft přidal speciální záložku s doporučeními pro úsporu energie, v níž vám ukáže, co vše lze změnit, aby vaše zařízení vydrželo o nějakou tu chvilku déle.

DOSTUPNOST

Toto vše a ještě více se nachází v nové aktualizaci, kterou si skrz službu Windows Update mohou nainstalovat všichni, jejichž zařízení využívá systém Windows 11 22H2. Co se týče některých updatů v jednotlivých aplikacích, v jejich případě bude nutné otevřít Microsoft Store a provést aktualizaci tam.

Která z funkcí vás zaujala nejvíce?