Zdá se, že Microsoft opět chce získat příznivce konkurenčního Googlu na svou stranu. Tentokrát se o to ale nesnaží tím, že by představil novou dechberoucí vychytávku ve svém vyhledávači Bing. Ba naopak, v systému Windows 11 používá otravná vyskakovací okna, která jsou na můj vkus až příliš velká a výrazná.

Microsoftu se patrně nelíbí, když používáte Google Chrome namísto jeho prohlížeče Edge. To ostatně už víme delší dobu, protože při vyhledání fráze „Chrome“ nebo „Google Chrome“ s vámi bude sdílet nejrůznější poučky o tom, proč je jeho vlastní prohlížeč lepší. Podrobněji si o tom můžete přečíst zde. Ruku na srdce, tyto marketingové řečičky jsou daleko méně invazivní než to, co si můžete prohlédnout na obrázku níže.

S tímto snímkem přišel známý novinář Tom Warren, který píše pro americký portál The Verge. Ve svém článku uvedl, že používal prohlížeč Google Chrome, když se najednou vrátil zpět do rozehrané hry a v pravém dolním rohu se mu objevilo vyskakovací okno, které se jej snažilo odradit od používání Googlu jako defaultního vyhledávače. Pokoušelo se jej rovněž nalákat na výhody konkurenčního Microsoft Bing.

Z toho tedy vyplývá, že Microsoft vůbec nemá problém se zobrazováním podobně otravných prvků ve Windows, a už vůbec mu nevadí jej vykreslovat přes ostatní aplikace. Vyskakovací okna, jako jsou ta na obrázcích od Toma Warrena, se začala ukazovat uživatelům Redditu již před třemi měsíci. Příspěvků, jako je tento, byste pravděpodobně našli víc.

Microsoft tyto novinky, které mohou vyvolat kontroverzi, obvykle testuje u malého počtu uživatelů, a tudíž je dost pravděpodobné, že na vás žádné okno s „reklamou“ na vyhledávač Bing nevyskočilo. I tak je ale pro mnohé zarážející, že si redmondský technologický kolos vůbec něco takového dovoluje.

Ředitelka komunikačního oddělení Microsoftu, Caitlin Roulston, ve svém vyjádření pro The Verge označila chování vyskakovacích oken jako nezamýšlené. Osobně jsem ale přesvědčen, že firma moc dobře věděla, do čeho se pouští.

„Jsme si vědomi těchto hlášení a pozastavili jsme toto oznámení, dokud je nevyšetříme a nepřijmeme příslušná opatření k řešení tohoto nezamýšleného chování,“ uvedla Roulston.