Je očividné, že se Microsoftu nelíbí popularita konkurenčních prohlížečů, obzvláště toho od Googlu. U Windows 11 kvůli tomu dříve přibyla funkce, která uživatele Chrome a jiných prohlížečů nutí, aby si je jako výchozí aplikaci nastavili u všech možných souborů, zatímco u předešlých desítek se vše dalo vyřešit jen pár kliknutími. V Microsoft Edge se však nedávno objevily hlášky, které vyloženě odrazují uživatele od instalace Google Chrome.

První doporučení od Microsoftu můžeme najít už při vyhledání pojmu „Google Chrome“ v prohlížeči Edge. Společnost si pro nás přichystala speciální textový banner.

„Není potřeba stahovat nový internetový prohlížeč. Microsoft doporučuje využívat Edge kvůli rychlosti, bezpečí a moderním webovým zážitkům, které vám mohou ušetřit čas i peníze.“

Další překvapení na nás čeká při kliknutí na samotný odkaz, díky kterému se dostaneme na oficiální stránku Google Chrome. Na textové okénko s informacemi, proč Chrome nestahovat, narazil zpravodajský web Neowin.

  • „Microsoft Edge využívá stejné technologie jako Chrome, avšak s přidanou důvěrou Microsoftu.“
  • „Tento prohlížeč je z roku 2008! Víte, co je nového? Microsoft Edge.“
  • „'Nenávidím, když ušetřím peníze,' nikdo nikdy neřekl. Microsoft Edge je nejlepším prohlížečem pro nakupování online.

Osobně jsem narazil pouze na okénko odsuzující vzhled Chromu.

Nutno podotknout, že podobné praktiky se objevovaly už dříve v systému Windows 10, kdy se Microsoft taktéž snažil uživatele odradit od instalace prohlížečů Chrome.