Microsoft neustále pracuje na velké spoustě funkcí pro Windows 11, které nejprve rozšíří k Insiderům a následně je zpřístupní všem. Nikoho jistě nepřekvapí, že firma má bohatou zásobu připravovaného obsahu, který je tajný a veřejnost k němu nemá přístup. Dostat se k němu mohou její zaměstnanci, a to pomocí speciálního nástroje. Ten ale nyní patrně unikl na internet.

Redmondský softwarový gigant využívá takzvaný StagingTool, který zaměstnancům umožňuje přístup k experimentálním nevydaným funkcím operačního systému Windows 11. Technologičtí nadšenci, již rádi prozkoumávají různá zákoutí svého počítače, používali pro funkce ve fázi uzavřeného testování nejrůznější nástroje třetích stran, jako například ViveTool. Nicméně, teď už k tomu prakticky nemají důvod.

Podle uživatele vystupujícího pod jménem XenoPanther, na jehož příspěvek na platformě Twitter/X upozornil zahraniční portál The Verge, se Microsoftu omylem podařilo zveřejnit odkaz pro stažení StagingToolu.

Chyba se údajně stala během akce „bug bash“, jejíž náplní je příjem zpětné vazby od testerů nových verzí Windows 11 za účelem odstranění zbývajících chyb před vydáním nové větší aktualizace. XenoPanther zaznamenal únik ve středu, ale několik hodin poté Microsoft vyřadil odkaz z provozu. Podle The Verge se ale software i přesto šíří komunitou Windows nadšenců.

The Verge poznamenává, že Microsoft si je vědom nejrůznějších metod komunity pro přístup k tajným Windows funkcím. Šéfka programu Windows Insider, Amanda Langowski, před rokem napsala: „Uvědomujeme si také, že někteří z našich technicky zdatnějších Insiderů zjistili, že některé funkce jsou v letitých sestaveních záměrně vypnuty.“