Nedávné spekulace o hardwarové výbavě smartphonů ASUS ROG Phone 7D, které údajně vyjdou letos v srpnu, najednou začínají dávat smysl. Leaker Paras Guglani zhruba před týdnem hovořil o tom, že všechny modely z této řady obdrží vlajkový čipset MediaTek Dimensity 9200+, avšak jediným problémem tehdy bylo, že takové SoC neexistovalo. Nyní už ale tchajwanský výrobce procesorů potvrdil jeho existenci.

Společnost MediaTek ve svém příspěvku na čínské sociální síti Weibo ohlásila, že výkonný čip Dimensity 9200+ dorazí už 10. května. Na scéně bude působit jako nástupce už delší dobu dostupného 4nm SoC Dimensity 9200, jímž disponuje například smartphone Vivo X90 Pro, který lze oficiálně pořídit i na tuzemském trhu.

Dimensity 9200 disponuje osmi jádry a využívá konfiguraci 1 + 3 + 4. Kromě hlavního jádra Cortex-X3, jež běží na 3,05GHz frekvenci, je vybaven také třemi středními jádry Cortex-A715 a čtyřmi efektivními Cortex-A510. Výkonnostně je zhruba srovnatelný se Snapdragonem 8 Gen 2, vlajkovou lodí Qualcommu, ale vyskytuje se ve výrazně menším počtu zařízení.

Momentálně bohužel nemáme žádné informace o tom, s čím Dimensity 9200+ dorazí. Lze pochopitelně očekávat, že přinese vyšší výkon než jeho standardní verze, nicméně detaily zatím schází. Teoreticky by se ale mohla zvýšit frekvence na hlavním jádře nebo výkon GPU a stejně tak lze nejspíš očekávat zlepšení v oblasti energetické efektivitě.