Sesterská společnost čínského OnePlus vydala v listopadu loňského roku novou vlajkovou řadu mobilů, která se nazývá Vivo X90. Dostupná však byla pouze na čínském trhu. Nyní se ale situace mění a tyto telefony částečně zavítají i k nám do Česka.

Mimo Čínu se dostane dvojice modelů Vivo X90 a Vivo X90 Pro, ještě vybavenější varianta Vivo X90 Pro+ k nám v dohledné době nedorazí a není vůbec jisté, zda se to někdy změní.

Tyto telefony patřily mezi první zařízení vybavená tehdy ještě nově představeným čipsetem Dimensity 9200, který v současné době patří mezi naprostou špičku. Dosahuje jen o něco horších výsledků než konkurenční Snapdragon 8 Gen 2, který je mezi ostatními výrobci populárnější a častokrát jej můžeme zahlédnout na vrcholku nějakého žebříčku.

Když se na Vivo X90 podíváte poprvé, pravděpodobně si nejprve všimnete velkého kruhu na zadní straně, ve kterém jsou umístěny fotoaparáty. Oba telefony disponují 50Mpx hlavním snímačem, které jsou doprovázeny 12Mpx ultra širokoúhlou kamerou a teleobjektivem, jehož rozlišení je v případě nejnižšího modelu také 12 Mpx, avšak u modelu Pro činí 50 Mpx. Co se navíc týče fotografické výbavy, Vivo slibuje kvalitní noční videa v rozlišení 4K díky speciálnímu režimu Super Night Video.

Přední strana je v případě obou modelů osazená 6,78palcovým AMOLED displejem s rozlišením 1260x2800 pixelů a 120Hz obnovovací frekvencí. Nechybí ani podpora HDR10+. Takovou třešničkou na dortu je poté svítivost, jež může dosahovat až 1 300 nitů.

Mezi další povedené specifikace patří také výkon nabíjení a kapacita baterie. Vivo X90 disponuje 4 810mAh akumulátorem, zatímco kapacita u Vivo X90 Pro dosahuje 4 870 mAh, dobíjet je přitom lze až 120 W.

U nás bude možné pořídit pouze model Pro, a to v černé barvě. Standardní Vivo X90 bude dostupný ke koupi pouze v Hong Kongu, Indii, Thajsku, Malajsii a na Tchaj-wanu. Cena bohužel ještě nebyla odhalena.