Po dlouhé odmlce přichází už třicáté technologické Stručně, tak se pohodlně usaďte a projděte si kolekci toho, co se ve světě technologií událo za poslední dva dny.

- Bezztrátové audio míří konečné i na HomePod a HomePod Mini, funkci má totiž Apple Music už od června/júna.

- Android 12 dostane funkci, díky které budete moci hrát hry ještě dříve, než je úplně nainstalujete - a to aniž by funkci museli vývojáři implementovat. Vychytávka se v posledních měsících objevuje v mnohých herních obchodech pro PC. 

- Shorts, funkce na styl TikToku na YouTube, jsou dostupné už ve sto zemích a Google jejich kolekci neustále rozšiřuje.

- Microsoft potvrdil akvizici startupu RisklQ, který se zaměřuje na kybernetickou bezpečnost; Microsoft tak nejspíš chce rozšířit své působení v této oblasti. Společnost za něj zaplatila přes půl miliardy amerických dolarů (asi 11 mld. Kč).

- Apple si patentoval vlastní periskopickou kameru, která se na iPhone podívá letos nebo příští rok. Jak periskopická kamera funguje, můžete vidět na obrázku níže.

Přečtěte si také: Apple uvolňuje v EU pravidla pro vývojáře a distribuci aplikací

- Fold 3 a Z Flip 3 by mohly být výrazně levnější než jejich předchůdci, leak naznačuje cenovku 1 745 dolarů (asi 40 000), což je ze současných 2 000 dolarů (asi 45 000 Kč) na americkém trhu výrazná změna.

- Kvůli zpřísňujícím se opatřením proti těžbě kryptoměn v Číně se těžaři zbavují grafických karet. Na některých čínských obchodech jsou tak často dostupné za směšné ceny.

- Intel plánuje do Evropy investovat 20 miliard dolarů (asi 434 mld. Kč), aby zdvojnásobil současnou produkci polovodičů do roku 2030. Investice se rozdělí do několika členských států EU, v Česku se ale nejspíš vyrábět nebude.

- Google ukázal novou aplikaci pro Google Drive. Ta v sobě integruje funkce dosavadních aplikací Fotky Google, Zálohování a synchronizace a Drive File Stream. Uživatelé si ji budou moci stáhnout v příštích týdnech.

Přečtěte si také: EU uděluje společnosti Apple rekordní pokutu

- Elon Musk si koupil letenku na okraj vesmíru se společností Virgin Galactic britského miliardáře Richarda Bransona. Učinil tak jen hodiny po prvním úspěšném letu společnosti. Lístek stojí v rozmezí 200 a 250 tisíc dolarů.

- Do vesmíru se ale můžete podívat i bez něj; pokud je vám alespoň osmnáct, můžete se zdarma zaregistrovat do soutěže o dva lístky na Omaze. Šanci na výhru můžete zvýšit zakoupením vstupů (výtěžek z transakcí jde na charitu).

- Galaxy Z Fold 3 bude nejspíš konečně podporovat stylus. O novince se už nějaký čas spekuluje, teď ji potvrdilo podání FCC.

- Společnosti Verizon a Huawei se po předešlých neshodách ohledně patentů, které byly doprovázeny soudním řízením, dohodly.

- Microsoft Teams v záři/septemberi konečně dostanou funkci push-to-talk, která uživatelům umožní, aby je tým slyšel jen když drží tlačítko. Funkce funguje podobně jako vysílačka, podle které ji Microsoft pojmenoval.