Včera jsme vás informovali o tom, že Apple vydal aktualizaci na operační systém iOS verze 17.0.3, jejímž cílem bylo vymýtit nebo zmírnit přehřívání nového iPhonu 15 Pro/Pro Max. Ten dosahoval vysokých teplot při nabíjení, ale rovněž při běžném používání. Na vině měly být kromě systémové chyby také aplikace třetích stran typu Instagram, Asphalt 9: Legends nebo Uber.

Testy zahraničního portálu 9to5Mac dokázaly, že iOS 17.0.3 se s problémem nepopasoval snížením výkonu procesoru, což znamená, že Apple dodržel své slovo (více jsme psali ve zmíněném článku). Server ZDNET se pak zaměřil na rozdíl mezi teplotami před a po nainstalování aktualizace. Zdá se, že minimálně při nabíjení je iPhone 15 Pro nyní chladnější.

Redakce ZDNETu použila jako důkazní materiál snímky pořízené termokamerou. Zatímco před nainstalováním iOS 17.0.3. přesahovala při nabíjení teplota testovacích jednotek hranici sto stupňů Fahrenheita (38 stupňů Celsia), a to prý konstantně, nová verze operačního systému snížila teplotu na něco mezi vyššími osmdesátkami a nižšími devadesátkami (zhruba tedy rozmezí od 29 do 35 °C).

YouTuber Matt Talks Tech ale poukazuje na opak. Ve svém videu se zaměřil na teplotu iPhonu 15 Pro po nabití a spuštění zátěžových testů, načež odhalil, že aktualizace na iOS 17.0.3 problémy s přehříváním neodstranila. Domnívá se proto, že je na vině hardware, konkrétně tedy procesor A17 Pro.

Testovací metoda YouTubera se ale mnohým zdá být irelevantní. Není totiž zrovna neobvyklé, že benchmarky, které nadstandardně zatěžují procesor či grafické jádro, dokážou vyšvihnout teplotu výš, než je obvyklé, protože čip nutí k vyšší spotřebě elektrické energie, která se následně přeměňuje na teplo.