Intel během nedávné akce Innovation představil procesorovou generaci Meteor Lake, o níž tvrdí, že se jedná o jeho dosud nejefektivnější CPU. A ještě aby ne, když konečně využívá nový výrobní proces Intel 4 (ten je ale údajně 7nm, navzdory svému názvu). Série se již 14. prosince dostane do notebooků, kterým přinese nový typ efektivních jader, daleko výkonnější integrovanou grafiku či speciální výbavu pro práci s umělou inteligencí.

Bohužel, o procesorech z dílny modrého týmu, které využijí modernější čipy, se nám bude ještě chvíli pouze zdát. Po několika měsících, co jsme z různých zdrojů poslouchali, že byly procesory Intel Meteor Lake pro patici LGA 1851 zrušeny, ze samotné firmy zaznělo, že se jich majitelé stolních počítačů přece jen dočkají. Viceprezidentka Intelu a šéfka klientské divize (Client Computing Group) Michelle Johanston Holthaus to uvedla v rozhovoru pro magazín PCWorld, jak jsme vás informovali zde.

Její formulace byla ale patrně trochu nešťastná a fanouškům, kteří dychtivě čekají na něco lepšího, než je chystaný Raptor Lake Refresh, vdechnula falešné naděje. Intel totiž pro německý portál ComputerBase krátce nato upřesnil, že Meteor Lake do klasických desktopů vůbec nedorazí a maximálně se dostane do All-in-One systémů nebo minipočítačů, které obvykle využívají mobilní procesory, protože je snazší s nimi pracovat z hlediska odvodu tepla.

Meteor Lake je energeticky úsporná architektura, která bude pohánět inovativní mobilní a stolní počítače, včetně stolních zařízení, jako je All-in-One (AIO). V budoucnu budeme mít k dispozici další podrobnosti o produktech,“ uvedl Intel pro ComputerBase.

Intel nad desktopovými procesory Meteor Lake uvažoval před dvěma roky a tehdy měl své plány dokonce sám oznámit veřejnosti. Společnost prý zkoumala CPU disponující šesti výkonnými jádry a šestnácti efektivními, jež by bylo navrženo pro chod se 125W TDP.

Ukazuje se však, že Meteor Lake pro desktop prakticky není potřeba. Tak to tedy minimálně vnímá sama společnost, která už v příštím měsíci hodlá uživatelům nabídnout 14. generaci zvanou Raptor Lake Refresh. Ta ale bude fungovat jako nová generace pouze marketingově, protože se víceméně bude jednat pouze o klasický Raptor Lake, ale s vyššími frekvencemi a dodatečnou Smart Cache (vyjma jednotky Core i7-14700K, která navíc dostane i efektivní jádra).

Pro PC nadšence, kterým Raptor Lake Refresh nevoní, Intel připravuje řadu Arrow Lake, jejíž vydání je naplánováno na druhou polovinu následujícího roku. Ta vsadí na výrobní proces 20A a patici LGA 1851. O plánech modrého týmu na příští dvě léta jsme psali více v tomto článku.