V letošním roce společnost Intel tak úplně nepřijde s novou generací desktopových procesorů. Namísto toho, aby představila kousky využívající novou architekturu, hodlá uvést aktualizaci loňské série Raptor Lake, která za údajně vyšší cenu nabídne nepatrně vyšší výkon.

Oficiální detaily by nám měly být představeny na akci Intel Innovation už v tomto měsíci, datum vydání pak dle dřívějších spekulací připadá na říjen. Čerstvý únik však prozradil i konkrétní den, kdy některé z nových procesorů vyjdou.

Stejně jako v minulém roce hodlá Intel nejprve uvést takzvané odemčené procesory, které jsou označené písmenem K. Konkrétně se bavíme o modelech Core i9-14900K, Core i7-14700K a Core i5-14600K, s nimiž vyjdou i jejich varianty bez integrovaného grafického jádra (s označením KF).

Podle aktuálních poznatků serveru Videocardz se na pultech obchodů objeví přesně 17. října. Co se týče zbytku řady, jenž už nebude pracovat se 125W TDP, ale pouze 65W, jeho vydání by mělo opět proběhnout na lednovém CES 2024.

Dřívější únik interního videa od MSI prozradil, že řada Raptor Lake Refresh v průměru přinese pouze 3% zlepšení. Jedinou výjimkou bude procesor Core i7-14700K, jemuž modrý tým přidá další efektivní jádra, čímž se podstatně zvýší multi-core výkon. Prý o 17 %.

Podrobnosti o specifikacích jednotlivých procesorů, které jsme v tomto článku zmínili, si můžete přečíst zde.