Společnost Intel během dnešní Keynote na akci Innovation představila tři nadcházející generace procesorů, s nimiž se setkáme v příštích dvou letech. Konkrétně hovoříme o sériích Arrow Lake, Lunar Lake a Panther Lake. Byli jsme tak seznámeni s přibližnými plány společnosti pro roky 2024 a 2025.

Do následujícího roku zasáhne kromě chystané generace Arrow Lake také nově představené řada Meteor Lake, která vyjde už v prosinci. Soustředit se má ale pouze na notebooky, tudíž se nejedná o nic zajímavého pro zaryté fanoušky desktopů. Jestliže byste se však chtěli o pokroku Intelu na mobilní scéně dozvědět víc, můžete si přečíst tento článek.

Vraťme se ale zpět ke zmíněné trojici. Procesory Arrow Lake budou využívat výrobní proces 20A a jejich příchod na trh se očekává v druhé polovině příštího roku. Na rozdíl od takzvaného Raptor Lake Refresh, jenž údajně vyjde v říjnu tohoto roku, přinese novou architekturu jader, což se bude týkat nejen desktopů, ale také notebooků. Současně se má jednat o první řadu CPU pro stolní počítače, jež využijí novou patici LGA 1851 (více jsme o ní psali zde).

Řada Arrow Lake-S, která bude pro většinu čtenářů asi nejzajímavější, má přinést 3MB L2 cache na každé jádro, čili o 50 % více než Raptor Lake-S, a novou integrovanou grafiku založenou na technologiích Intel Arc Alchemist.

Když se pak zaměříme na rodinku Lunar Lake, zjistíme, že se zase jednou bude jednat o sérii zaměřenou pouze na notebooky. Těm však má nabídnout od základu postavenou architekturu procesorových jader a současně se pochlubí také iGPU využívajícím novogenerační technologie Intel Arc Battlemage – údajně přinese pěkný výkonnostní posun ve srovnání s Arc Alchemist.

Lunar Lake potěší majitele budoucích tenkých a lehkých notebooků svým provedením, které je speciálně utvořené pro dosažení maximální možné energetické efektivity. Půjde tak o zajímavou konkurenci pro čipy Apple M. Arrow Lake se má mezitím zaměřovat spíš na hrubý výkon nežli nízkou spotřebu.

Intel Panther Lake, určený pro desktopy i notebooky, vsadí na výrobní proces 18A a jeho uvedení na trh se očekává až v roce 2025. Na pásech továrny se ale má objevit už v prvním kvartálu příštího roku. Intel bohužel neposkytl mnoho detailů o této generaci, ale předpokládá se, že budou využita výkonná jádra Cougar Cove. Neměla by ji minout podpora patice LGA 1851.