Intel před nedávnem odhalil mobilní řadu procesorů Meteor Lake, která využívá nové architektury jader a zcela nový druh efektivních jader, výrazně lepší integrovanou grafiku a nové nástroje pro práci s umělou inteligencí. Ačkoliv dříve několik důvěryhodných zdrojů potvrdilo, že Meteor Lake zasáhne pouze laptopy a do desktopů půjde umístit tak maximálně Raptor Lake Refresh, popřípadě později Arrow Lake, realita je nakonec jiná.

Generace Meteor Lake se v příštím roce dostane do uživatelských stolních počítačů, potvrdila výkonná viceprezidentka Intelu a šéfka divize Client Computing Group Michelle Johanston Holthaus v rozhovoru pro PCWorld. Přestože se tedy říkalo, že procesory Meteor Lake-S byly zrušeny a modrý tým se bude víc fokusovat na zmíněný Arrow Lake, nyní se zdá, že v příštím roce bude firma nabízet hned dvě nové série CPU. Obě by přitom měly využít patici LGA 1851.

Očekává se, že bližší detaily k výskytu generace Meteor Lake uvnitř stolních počítačů nám Intel poskytne během CES 2024. Společnost má sice oficiálně vydat mobilní řadu už v půlce letošního prosince, ale příchod většiny notebooků se stejně očekává až v lednu na oblíbeném veletrhu.

Aktuálně je situace taková, že v půlce příštího měsíce podle všeho dorazí 14. generace desktopových procesorů označovaná jako Raptor Lake Refresh. Na rozdíl od Meteor Lake neudělá vůbec žádné změny v architektuře, ale pouze přinese o něco vyšší výkon v důsledku nárůstu frekvencí a Smart Cache. V případě jednotky Core i7-14700K se zvýší také počet efektivních jader, díky čemuž půjde dosáhnout vyššího multi-core výkonu. Řada Arrow Lake má pak vyjít až koncem příštího roku, čili Meteor Lake, jehož vydání se pravděpodobně dočkáme někdy kolem zmíněného CES 2024, bude mít dostatek času se na trhu trochu uchytit.

Intel Meteor Lake využívá 7nm výrobní proces Intel 4, který je ale dle dřívějších analýz schopen konkurovat 3nm procesu tchajwanského giganta TSMC. Procesory jako takové přichází s novými architekturami P-jader a E-jader (Redwood Cove a Gracemont), a navíc přidávají takzvaná LP E-jádra, určená pro převzetí nejméně náročných úloh za účelem šetření energie. Podrobnosti si můžete přečíst v našem samostatném článku.