Po 13. generaci zvané Raptor Lake pomalu na scénu přichází generace Meteor Lake à la nejefektivnější procesory od Intelu vůbec. Jak už ale bylo dříve avizováno různými zdroji, jejím hlavním smyslem není přinést novinky do stolních počítačů, nýbrž malých cestovních společníků, které potřebují co nejvyšší možnou efektivitu – notebooků. Během dnešní akce Intel Innovation byly o nové sérii odhaleny další detaily, tak si je pojďme rozebrat.

V prvé řadě, Meteor Lake budou prvními procesory, které využijí nový výrobní proces modrého týmu zvaný Intel 4. Nenechte se však zmást: nejde o 4nm technologii, jak může označení evokovat, nýbrž o 7nm. I tak se ale má jednat o pokročilou záležitost, která staví na extrémním ultrafialovém záření (EUV) a výkonnostně bude moct podle dřívějších informací konkurovat 3nm procesu tchajwanského giganta TSMC. Nad jeho 5nm technologií pak prý na plné čáře vítězí.

Co se dále týče samotného konstrukčního provedení, CPU generace Meteor Lake jsou prvními, jež využívají obalovou technologii Intel 3D Foveros ke zkombinování různých komponent procesoru, jež byly zhotoveny pomocí různých výrobních uzlů.

Když pak přejdeme k architektuře, Meteor Lake vsadí na nová výkonná jádra Redwood Cove a efektivní jádra Crestmont. Bohužel, v současné době ještě nemáme k dispozici detaily týkající se nárůstu IPC u P-jader, každopádně v případě těch menších Intel mluví o výrazném nárůstu ve srovnání s předešlou generací.

Integrovaná grafika bude spoléhat na architekturu Arc, která by měla přinést 2,25x vyšší výpočetní výkon než Iris Xe 96 EU nacházející se v procesorech Raptor Lake-H. Dle dřívějších spekulací se máme dočkat zhruba výkonu odpovídajícímu desktopové grafické kartě Nvidia GeForce RTX 3050.

Firma také přišla s novinkou v podobě integrace nového typu E-jader přímo do dlaždice SoC, která je označována jako „Low Power Island“. Samotná jádra jsou v důsledku toho pojmenována LP E-jádra. Jejich smyslem je převzetí těch nejméně náročných úloh za účelem šetření energie.

Meteor Lake rovněž přinese nové značení, jehož cílem má být zjednodušit celé portfolio, ale na mnohé uživatele změny působí opačným efektem – trochu se v něm ztrácí. Asi tedy chvíli potrvá, než si na zmizení písmena „i“ a odklonu od „generačního značení“ zvyknou všichni. Zavedena také bude nová řada Core Ultra, jejíž součástí budou jednotky pro nejnáročnější klientelu. Podrobnosti o novém značení jsme si připravili v samostatném článku, který vám doporučujeme si přečíst, pakliže vás nový systém ještě trošku mate.

Nadcházející generace mobilních procesorů je také klíčová pro nadšence do umělé inteligence. Díky nové sadě funkcí pro zpracovávání dat pomocí AI, která je zabudovaná přímo do čipů, by uživatelé teoreticky mohli na svých zařízeních používat generativní nástroje typu ChatGPT.

To se vyplatí zejména při práci s citlivými daty, neboť jak známo, co odešlete na servery OpenAI právě skrz ChatGPT může být použito k následnému testování pokročilejších jazykových modelů. Kvůli vkládání důvěrných dat do služeb tohoto typu ostatně vypukly reformy ve společnostech Samsung a Apple – obě svým zaměstnancům zakázaly používání AI nástrojů a začaly se zabývat vývojem vlastních řešení.

„Můžete získat vyšší výkon, nižší náklady a soukromější umělou inteligenci,“ sdělil agentuře Reuters senior viceprezident a generální ředitel skupiny Network and Edge Group společnosti Intel.

Procesory Intel Meteor Lake budou vydány 14. prosince, čili ještě před technologickým veletrhem CES 2024. Až během něj se ale s nejvyšší pravděpodobností dočkáme valné většiny zařízení, která novými technologiemi modrého týmu budou disponovat.