Na sobotu jsme si pro vás připravili technologické Stručně. Dozvíte se o notebooku Alienware s procesorem od AMD, konferenci I/O od Googlu nebo třeba o novém designu aplikace Obchod Play.

SAMSUNG GALAXY S21 ZTRÁCÍ HODNOTU AŽ PŘEKVAPIVĚ RYCHLE

Je samozřejmé, že elektronika časem ztrácí hodnotu, u Galaxy S21 se to ale děje až překvapivě rychle. Za tři měsíce je hodnota telefonu oproti prodejní ceně na polovině, zatímco loňský iPhone 12 ztratil z hodnoty jen asi třetinu.

V praxi to znamená, že prodejní cena z druhé ruky bude relativně nízká. To je špatná zpráva pro kohokoli, kdo telefon obměňuje každým rokem.

GOOGLE I/O BUDE V KVĚTNU/MÁJI VIRTUÁLNĚ

Konference I/O od Google se po koronavirové pauze vrátí, tentokrát virtuálně. V minulosti byla na těchto konferencích představena řada nových zařízení, jako je Pixel 3A a Nest Hub Max smart display v roce 2019.

Konference bude probíhat od 18. do 20. 5. a účast je zdarma pro všechny. Zaregistrovat se můžete na oficiální stránce.

ALIENWARE S PROCESOREM OD AMD

AMD v poslední době prokazuje, že konkurenci Intelu válcuje; benchmarky se mezi konkurenčními firmami totiž dají jen těžko porovnávat. Kromě desktopových procesorů ale roste AMD i v těch pro laptopy, nový notebook Alienware v sobě nese místo Intelu AMD.

Herní notebook m15 od podznačky DELLu bude disponovat buď procesorem Ryzen 7 5800H nebo Ryzen 9 5900HX. Prodávat se budou společně s grafikou RTX 3060 nebo RTX 3070 pro laptopy od NVIDIE.

Přečtěte si také: Apple opět pozastavil Epicu vývojářský účet na App Store

SPOTIFY MŮŽETE SPOUŠTĚT POMOCÍ HLASOVÉHO PŘÍKAZU

V roce 2019 Spotify adaptoval hlasové ovládání aplikace v autě, teď funkce přichází i na mobilní telefony. Hlasové ovládání bylo již pro velkou část uživatel spuštěno, o české lokalizaci se ale zatím nedá ani spekulovat.

Spotify půjde zapnout hlasovým příkazem „Hey Spotify“ následovaný tím, co si od aplikace přejete zahrát. Třeba příkaz „Hey Spotify, play Queen“ tak spustí skladby kapely Queen.

Nemusíte se bát, že byste spuštění funkce prošvihli, Spotify se připomene v notifikacích.

APPLE A EPIC GAMES ZVEŘEJNILI SVÉ ARGUMENTY PŘED SOUDEM

Epic Games obviňuje Apple z ovlivňování trhu potom, co byla hra Fortnite stažena z App Store kvůli nedodržení 30% podílu platformy na ziscích. Právě tuto 30% marži Epic Games napadá a požaduje její zrušení. Soud by měl začít v květnu/máji.

Argumenty Epic Games:

  • Apple nutí zákazníky nést vysoké náklady, pokud se rozhodnou opustit ekosystém, a tak je uzamyká uvnitř.
  • Tím, že Apple zamknul uživatele do ekosystému význam prodeje softwaru zákazníkům společnosti Apple vzrostl.
  • Apple ovládá jediný způsob instalace softwaru na iPhone prostřednictvím App Store.
  • Apple používá svůj proces App Review, který ručně kontroluje jednotlivé aplikace, přičemž eliminuje ty, které mu nejsou příjemné a aplikace pak odstraňuje i z obchodních důvodů pod záminkou zabezpečení.
  • Kvůli 30% podílu ze zisku mířícímu společnosti Apple zákazníci platí více. Příkladem je Fortnite.

Argumenty Apple:

  • 30% provize je v podstatě stejná jako u ostatních online obchodů se softwarem, jako je Google Play, nebo obchodů s herními konzolemi, a poplatek Applu se časem snižoval.
  • Zásady App Store vedly k rozmachu v softwarovém průmyslu a vedly k větší bezpečnosti uživatel.
  • App Store je základní integrovaná funkce iPhone, a používání plateb za digitální nákupy je klíčovou funkcí.

MICROSOFT SURFACE LAPTOP 4 BUDE MÍT AMD I INTEL VARIANTU

Microsoft na pár chvil omylem zveřejnil stránku zatím nepředstaveného Microsoft Surface Laptop 4 a potvrdil tak očekávání, že bude nabízet jak variantu s procesorem AMD, tak s procesorem Intel. Více informací bohužel na stránkách zahrnuto nebylo, můžeme si být jisti jen tímto.

Přečtěte si také: Google hodlá inovovat Play Store pomocí umělé inteligence

TRACKER KLÍČŮ OD CHIPOLO BUDE INTEGROVANÝ V APLIKACI APPLE

Chipolo ONE bude prvním trackerem, který bude kompatibilní s Find My App od Apple, ten ji totiž otvírá výrobcům třetích stran. Chipolo ONE můžete připnout třeba ke klíčům, a pokud je nebudete moci najít, můžete je „prozvonit.“

PLAY STORE SE ZBAVUJE „HAMBURGER MENU“ 

Nové uživatelské prostředí Play Store na Androidu se zbavuje nabídky, kterou můžete otevřít na levé straně obrazovky. Nově se bude nabídka zobrazovat v okně (viz níže).

FALEŠNÁ APLIKACE NETFLIXU ŠÍŘÍ NA ANDROIDU MALWARE POMOCÍ WHATSAPPU

Řada uživatel textovací aplikace WhatsApp mohla v poslední době od přítele dostat zprávu nabízející 60 dní Netflix Premium zdarma. Nabídka vede na falešnou Netflix aplikaci na Play Store, která si nechá vyplnit údaje o kreditní kartě a rozešle vašim kontaktům stejnou nabídku.

Aplikace už byla z obchodu stažena, na kolik peněz si tvůrci přišli se ale nejspíš nedozvíme.

MICROSOFT CHLADÍ SERVERY VAŘÍCÍ TEKUTINOU

Microsoft adoptuje chlazení serverových počítačů tekutinou, která vaří při 50 stupních celsia. Tím, že tekutina vaří dokáže z elektroniky odvádět teplo zvlášť efektivně. To pro počítače znamená, že se vyhnou risku přehřátí.

Přečtěte si také: Epic Games Store pro iOS umožní návrat Fortnite na iPhony

FINÁLNÍ AKTUALIZACE GOOGLE PLAY MUSIC VÁM UMOŽNÍ JI SKRÝT

Google postupně ruší Google Play Music, aplikaci pro přehrávání hudby, kterou nahradilo YouTube Music. Potom co bezmála před měsícem skončila možnost stáhnout si své playlisty pomocí Google Takeout, dostává aplikace finální aktualizaci.

Zůstává obrazovka aplikace ohlašující její konec, přibývá ale možnost vymazání všech lokálních dat a skrytí aplikace.